Centar „Ivan Vučetić“ na Američkoj akademiji za forenzičke znanosti

Od 15. do 19. veljače 2021. godine po prvi put u povijesti Američke akademije za forenzičke znanosti godišnja skupština održala se virtualnim putem
 

Američka akademija za forenzičke znanosti (AAFS) sa sjedištem u Colorado Springs-u najprestižnija je multidisciplinarna svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti s nekoliko tisuća članova koji dolaze iz SAD-a, Kanade te preko 70 pridruženih država svijeta. U radu sudjeluju i djelatnici američke vojske, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, državnih policija, FBI, DEA, odvjetnici, suci te znanstvenici s vodećih američkih znanstvenih institucija i fakulteta, a svoj rad objedinjuje kroz 11 zasebnih sekcija koje obuhvaćaju područja medicinskih i tehničkih znanosti, kriminalistike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa te niza subspecijalističkih područja, između ostalih toksikologije, kemije, prometnih vještačenja kao i vještačenja dokumenata i rukopisa.
 
Godišnju skupštinu otvorila je predsjednica AAFS-a za 2020/2021. godinuJeri D. Raspero-Miller. U svojem govoru zahvalila se svim predavačima i organizatorima na posvećenosti i podršci koju su iskazali pri organizaciji ove po prvi puta u povijesti virtualne skupštine. Iznijela je strateški plan AAFS-a kroz tri važna elementa: „vizija“, „misija“ i „vrijednosti“, a uključuje unaprjeđivanje pravde za sve te integraciju kroz forenzičke znanosti, kao i suradnju u multidisciplinarnim i multietničkim istraživanjima te edukacijama.
 
Zajednički cilj stručnjaka i znanstvenika koji se bave forenzikom je proaktivno djelovanje u odnosu na počinitelje kaznenih djela i prekršaja kroz promicanje u izvrsnosti, profesionalnosti, kompetencijama te poticanje suradnje među stručnjacima u forenzičkim znanostima. Osnova i preduvjet za isto je i kontinuirano cjeloživotno usavršavanje djelatnika podizanjem akademskog stupnja obrazovanja te sudjelovanjem u raznim znanstvenim projektima.
 
Stručnjaci MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” predstavili su se na ovogodišnjoj skupštini predavanjem i poster prezentacijom te su na taj način ponovno stali uz bok svim najistaknutijim svjetskim forenzičarima.
 
Načelnica Centra Andrea Ledić održala je predavanje unutar sekcije „Questioned documents“ na temu anonimnih pisama naslova “Anonymous Letters Examination: Where forensic linguistic meets handwriting examination“. Istraživanje je provedeno u suradnji s doc. dr. sc. Lidijom Tepeš s Informatičko računarskog odjela Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu te doc. dr. sc. Petrom Bago s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važnost ovog istraživanja je upravo u tome što se u Hrvatskoj nitko još nije ozbiljnije bavio analizom anonimnih pisama na ovako interdisciplinaran način te je istraživanje temeljeno na pretpostavci da postoje grupe autora koji pišu politički uvjetovana pisma.
 
Pomoćnica načelnice Centra dr. sc. Maja Jelena Čop te vještak za toksikološka vještačenja Sandra Mudrić predstavile su se poster prezentacijom unutar sekcije „Toxicology“ s izrazito zanimljivom temom „False Positive EMIT II Plus Ecstasy Assay Due to Bupropion“. U radu je određena koncentracija antidepresiva bupropiona koja izaziva lažno pozitivnu reakciju na MDMA (ecstasy) na preliminarnom enzimatskom testu. Utvrđeno je da je ta koncentracija znatno niža od one koju navodi proizvođač preliminarnog testa. Ta informacija je vrlo bitna forenzičkom toksikolozima, jer su preliminarni testovi i svi rezultati vezani uz njih prvi korak u toksikološkoj obradi uzorka te određuju tijek daljnjih toksikoloških analiza.
 
Na godišnjoj skupštini AAFS izabran je i novi predsjednik za 2021./2022. godinu Carl McLary iz Questioned Documents sekcije, koji je ujedno prošle godine i predložio načelnicu Ledić za članstvo u AAFS-u.
 
Kontinuirano aktivno uključivanje našeg Centra „Ivan Vučetić“ u rad Američke akademije za forenzičke znanosti, kao i predstavljanje američkoj i svjetskoj forenzičkoj sceni, od iznimne je važnosti ne samo za Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, već i za Ministarstvo unutarnjih poslova RH općenito.
 

Stranica