Sastanak upravnog odbora Europske mreže forenzično znanstvenih instituta iz područja vještačenja rukopisa (ENFSI ENHEX)

Europska mreža forenzično znanstvenih instituta (ENFSI) krovna je europska organizacija priznata od Europske komisije iz područja forenzičkih znanosti

FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Od 17. do 18. ožujka 2022. u Zagrebu, u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, održan je sastanak Upravnog odbora Europske mreže forenzično znanstvenih instituta iz područja vještačenja rukopisa (Steering Committee Meeting ENFSI/ ENFHEX).

Europska mreža forenzično znanstvenih instituta (ENFSI) krovna je europska organizacija iz područja forenzičkih znanosti, a Centar, kao punopravni član još od 1998. godine, aktivno sudjeluje u većini radnih skupina iz različitih područja forenzike. ENFSI prije svega ima za cilj usklađivanje forenzičnih metoda i razmjenu stručnih znanja među forenzičnim stručnjacima, promicanje osiguranja kvalitete, provjeru stručnosti te suradnju u istraživačkim i razvojnim aktivnostima.

ENFHEX je stručna radna skupina vještaka za rukopise (European Network of Forensic Handwriting Experts) koja podržava ciljeve i zadatke ENFSI-ja u području forenzičkog ispitivanja rukopisa.

Sastanak je započeo prigodnim govorom koji je održala načelnica Centra Andrea Ledić. U svojem obraćanju istaknula je važnost ENFSI-a koji je i od Europske komisije priznat kao krovna europska organizacija iz područja forenzičkih znanosti. Tijekom obraćanja sudionicima je ukratko predstavila Centar i istaknula da je Centar, kao samostalna ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, jedinstvena forenzička institucija u Republici Hrvatskoj te da djeluje na nacionalnom nivou.

Tijekom sastanka raspravljalo se o sudjelovanju članova Upravnog odbora na konferenciji Europske akademije forenzičkih znanosti koja će se održati u  Stockholmu, u Švedskoj, od 30. svibnja do 3. lipnja 2022. godine (EAFS 2022), raznim projektima, međulaboratorijskom testu ispitivanja sposobnosti planiranom za ovu godinu (Collaborative Exercise 2022), financijskom izvješću te o organizaciji predstojeće konferencije ENFHEX-a.

Jasna Galeković, samostalna vještakinja za rukopise i dokumente te ujedno organizatorica ovog sastanka kao i predstojeće međunarodne konferencije ENFHEX-a koja će se pod nazivom „Case work and research hand-in-hand“ održati od 21. do 23. rujna 2022. godine u Zagrebu, upoznala je sudionike sastanka s dosadašnjim, kao i s budućim aktivnostima vezanim uz organizaciju konferencije. Očekuje se kako će na konferenciji sudjelovati 80-tak i više sudionika iz cijelog svijeta koji će imati mogućnost da putem radionica te oralnih i poster prezentacija razmijene najnovije saznanja i postignuća na području forenzičnog ispitivanja rukopisa.

Odabir Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za domaćina i su-organizatora ove konferencije, od iznimne je važnosti ne samo za Centar već i za Ministarstvo unutarnjih poslova RH općenito, budući isto svjedoči kako je ovaj Centar prepoznat kao renomirana europska institucija.
 

Stranica