19. godišnji sastanak ENFSI Radne grupe za otiske prstiju, Temišvar – Rumunjska

U periodu od 13.09.2022. do 16.09.2022. godine vještakinje za detekciju i identifikaciju tragova papilarnih linija, Službe daktiloskopije i identifikacije Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, Megi Kujundžić i Tina Smoljanović sudjelovale su na 19. godišnjem sastanku ENFSI Radne grupe za otiske prstiju.

FOTO: ENFSI

Navedeni sastanak održao se u Temišvaru, Rumunjska i to u organizaciji Upravnog Odbora ENFSI Radne grupe za otiske prstiju u suradnji sa National Institute of Forensic Expertise Romania i West University of Timişoara, a na istom je sudjelovalo 85 predstavnika iz 31 države.

Naše predstavnice poster prezentacijom prikazale su dva zanimljiva slučaja iz naše prakse tj. identifikacije žrtava i počinitelja kaznenih djela ubojstava pomoću otisaka prstiju.

Posebnost prezentiranih slučajeva leži u činjenici da su tijela žrtava otkrivena nakon što su dugi vremenski period bila izložena ekstremnim atmosferskim prilikama te je uz korištenje standardnih daktiloskopskih metoda uspješno provedena identifikacija žrtava na osnovu otisaka papilarnih linija.

Također, u jednom od navedenih slučajeva, na materijalu izuzetom s mjesta događaja, daktiloskopskom pretragom pronađen je materijalni trag papilarnih linija pomoću kojeg je identificiran počinitelj kaznenog djela ubojstva.

Ova poster prezentacija izazvala je veliki interes među kolegama iz drugih laboratorija koji se u svom radu nisu susretali s ovakvim slučajevima.

Razmjenom informacija i uspostavom novih kontakata otvorene su nove prilike za međulaboratorijsku suradnju, a novostečena saznanja iz područja detekcije tragova papilarnih linija i identifikacije, primjenit će se u Službi daktiloskopije i identifikacije s ciljem razvoja i unapređenja rada.

Sudjelovanjem na ovogodišnjem sastanku i ovaj puta potvrđen je status našeg laboratorija kao uvaženog i ravnopravog člana ENFSI Radne grupe za otiske prstiju.  

Stranica