Vikend znanosti pod motom „Open Mind“

Osijek je  17. i 18. svibnja postao središte znanstvene znatiželje i inovacija jer se na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek održavao prvi Vikend znanosti pod motom „Open Mind“.

FOTO: CFIIV "Ivan Vučetić"

Organizatori ovog prvog vikenda znanosti u Osijeku su bili osječko Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera i zagrebačka udruga „Muzza“, neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj približavanje znanosti i tehnologije djeci i mladima, poticanje njihove znatiželje i mašte te buđenje mladih istraživača u njima.

Tijekom dva dana, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u pedesetak interaktivnih radionica koje su pokrivale razne znanstvene discipline. Radionice su dizajnirane na način da su pružale izravan kontakt s znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja, a organizirane su u suradnji s iskusnim edukatorima iz odgojno-obrazovnog sustava.

Program je obuhvaćao teme koje obrađuju razna područja, od prometa, robotike i umjetne inteligencije, građevinarstva, kibernetičke sigurnosti i forenzike, svemira, znanosti o čovjeku, agroekosustava i očuvanja bioraznolikosti, zoologije, hrane, glazbe i drugih disciplina.

Na ovom prvom događanju ove vrste u Osijeku sudjelovali su i djelatnici Centra koji su kao i na zagrebačkom događanju demonstrirali pojedine forenzične metode kroz pokuse, mozgalice i prezentacije iz područja bioloških, toksikoloških, traseoloških i  daktiloskopskih vještačenja, na zanimljiv način, prilagođen djeci i mladima.

Stranica