Kako materijalni tragovi postaju valjani sudski dokazi?

17.10.2022.

07:00

Autor: Leon Čuljak/Dnevnik/HRT

Kako materijalni tragovi postaju valjani sudski dokazi
Kako materijalni tragovi postaju valjani sudski dokazi
Foto: MUP / HRT

U rasvjetljavanju okolnosti gotovo svih kaznenih djela za koje je potrebno vještačenje, taj iznimno zahtjevan i odgovoran posao preuzimaju stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić". Centar uskoro obilježava 70 godina postojanja, tijekom kojih je izrastao u suvremenu instituciju koja danas stoji rame uz rame sa sličnima u svijetu.

U njihovim rukama materijalni tragovi postaju valjani sudski dokazi. Vještine forenzičara traže se u svim kaznenim, prekršajnim i parničnim postupcima.

- U vještačenjima koristimo različite metode i trenutno koristimo više od 60 različitih metoda i rješavamo oko 15 tisuća različitih predmeta što kaznenih, što prekršajnih godišnje, rekla je Adela Makar, voditeljica Službe bioloških i kontaktnih vještačenja.

U radu primjenjuju najsuvremenije metode, a područja vještačenja su brojna. Kemijsko-fizikalna, toksikološka, mehanoskopska, prometna analiza. Daktiloskopija, identifikacija, analiza lica. Novost je digitalna forenzika. No u jednom laboratoriju vrijede posebna sigurnosna pravila.

U laboratoriju za biološka vještačenja se provode vještačenja tragova poput krvi, kose, dlaka, kože. Svaki strani materijal mogao bi ugroziti vještačenje pa i sudski slučaj.

- Oko 2000 predmeta različitih dolazi u biološki laboratorij godišnje. u nekom predmetu postoji samo jedan trag, u nekom su stotine, dodala je Makar.

Svaki novi predmet novi je izazov, tako i u laboratoriju za balistička istraživanja. Ovdje se proučavaju tisuće čahura i stotine komada vatrenog oružja.

- Unutar tih tragova koje oružje prilikom ispaljenja ostavlja na čahurama i zrnima streljiva postoje mali mikro tragovi koji su karakteristika upravo tog oružja nešto kao otisci prstiju kod ljudi i to je ono što nama omogućava da identificiramo ili da kažemo da je neka čahura ispaljena iz tog pištolja ili puške ili da tražimo dalje, rekao je Damir Tomašek, glavni vještak za balistička, mehanoskopska i traseološka vještačenja.

A traže strpljivo i detaljno... u pristupu i originalno. 130 forenzičara iz Centra "Ivan Vučetić" svakodnevno radi da u zamršenim slučajevima dođemo bliže istini i da krivci budu privedeni pravdi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!