Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović prisustvovao spaljivanju oduzete droge

  • Slika /2022/Spaljivanje droga/IMG_0567.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas uništena droga oduzeta je tijekom ranijih kriminalističkih istraživanja Oporabljeno je 2 060 kilograma droge i više od 150 tisuće komada različitih tableta

FOTO: PU osječko-baranjska

Danas, 17. listopada u prostorijama tvornice NEXE d.d. u Našicama održano je 18. po redu spaljivanje opojnih droga zaplijenjenih i oduzetih u nizu ranije provedenih kriminalističkih istraživanja u Republici Hrvatskoj.

Uništavanju droga prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić sa suradnicama, voditelj Službe kriminaliteta droga Ravnateljstva policije Dražen Rastović, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece s načelnikom Policijske postaje Našice Ivicom Bukvićem te pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković. Ispred tvrtke NEXE d.d. prisustvovao je predsjednik Uprave Ivan Ergović s članovima Uprave Josipom Ergovićem i Velimirom Vilovićem.

Tijekom današnjeg postupka uništavanja spaljeno je oko 2.060 kg droge i više od 152 tisuća komada različitih tableta odnosno: 10.11 kilograma heroina, 86.85 kg kokaina, 1.836,67 kg marihuane i hašiša; 3.25 kg i 1566 komada MDMA i derivata, 33.87 kg amfetamina, 462 komada LSD (markice), 152.886 komada, 0.80 kilograma i 1.26 litara tvorničkih tableta i pripravaka te 50.76 kilograma punila.

Potpredsjednik Vlade i ministar dr. sc. Davor Božinović istaknuo da je uspostavljen nacionalni sustav suzbijanja zlouporabe droga, a Ministarstvo unutarnjih poslova je, uz carinu, najznačajniji nositelj aktivnosti suzbijanja ponude droga na ilegalnom narko tržištu u RH.

"Zlouporaba droga globalni je, transnacionalni i transkulturalni problem, što kriminalitet droga čini istaknutim narušiteljem stabilnosti društvene zajednice, koji posredno i neposredno utječe na same temelje društva. Jedino zajedničkim pristupom i interakcijom između institucija možemo doći do povoljnijih rezultata jer zaustaviti ovo tržite je jako teško budući da se radi o brojnim skupinama organiziranog kriminala" – istaknuo je potpredsjednik Davor Božinović te nastavio kako Hrvatska ima vrlo vidljivu ulogu i vrlo opipljive rezultate u suzbijanju zlouporaba droga, a što će i nastaviti činiti.

Napomenuo je i kako hrvatska policija ima razvijenu suradnju s regionalnim, europskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga te da je jedan od vidova naše borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanjima.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić istaknula je da Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano aktivno pridonosi rasvjetljavanju djela iz područja kriminaliteta droga, razvijajući i usavršavajući nove metode vještačenja vezano uz proizvodnju i profiliranje opojnih droga, a značajan iskorak u vještačenjima droge napravljen je nabavom različitih analitičkih instrumenata, razvijanjem i uvođenjem u svakodnevni rad novih metoda. 

Pomoćnik ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković iskazao je zadovoljstvo radom policije koja, kao dio jedinstvenog nacionalnog sustava za borbu protiv ovisnosti o drogama, ima nezaobilaznu ulogu u otkrivanju počinitelja i organiziranih kriminalnih skupina, presijecanju krijumčarskih lanaca, zapljenama droga te prikupljanju relevantnih dokaza za vođenje kaznenih postupaka. Istaknuo je da u zadnjih deset godina u ovom postrojenju postupkom spaljivanja uništeno oko 20 tona različitih vrsta droge i prekursora, ali će se i u narednom razdoblju nastaviti s kontinuiranim postupcima uništavanja, a s obzirom na značajne količine droga koje se zapljenjuju.

U daljnjem obraćanju istaknuo je kako je izrađen prijedlog nove Nacionale strategije koja će po prvi puta, pored droga, obuhvatiti i ostale vrste ovisnosti, uključujući alkohol, duhan, kocku i ostala ovisnička ponašanja.

Ovaj događaj ukazuje na dobar rad policije i drugih institucija, kao i da će se nastaviti kontinuirana borba u suzbijaju svih vrsta s drogom povezanih nelegalnih radnji koje su u današnje vrijeme fenomen kako na području Hrvatske, tako i na području Europe.     








 

Stranica