Posjet Izraelskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Ilana Mora Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

  • Slika slike/2019//Izrael 6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 26.06.2019. godine, Izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Nj.E. g. Mor sastao se s načelnicom Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andreom Ledić uz koju je bila pomoćnica načelnice dr.sc. Maja Jelena Čop.

U prvom dijelu posjete načelnica Ledić poželjela je dobrodošlicu veleposlaniku, izrazivši spremnost na suradnju s Državom Izrael poglavito u području forenzike. Predstavila je rad Centra od samih početaka koji sežu u daleku 1953. godinu sve do danas. Istaknula je da je Centar jedan od najdugovječnijih i najmodernijih forenzičkih centara u ovom dijelu Europe i šire.

Razgovaralo se i o aktualnom stanju sigurnosti, uz poseban naglasak na pitanje migracija kao i mogućnost identifikacije nestalih osoba.

Nakon uvodnog razgovora, Nj. E. g. Mor obišao je laboratorije za daktiloskopiju i identifikaciju, kemijsko-fizikalna i toksikološka vještačenja, laboratorij za vještačenja dokumenata i rukopisa te Muzej oružja.
 
Načelnica Ledić spomenula je da je vrlo brzo nakon susreta izraelskog ministra sigurnost g. Gilada Erdana s ministrom unutarnjih poslova dr.sc. Davorom Božinovićem, kada je između ostalog dogovoreno i jačanje suradnje u razmjeni forenzičnih iskustava između dvije države, delegacija Centra posjetila izraelski Državni institut za forenziku - DIFS (Division for Identification and Forensic Sciences“) u Jerusalemu gdje su dogovoreni okvirni oblici buduće suradnje koji bi započeli uzvratnim posjetom delegacije DIFS-a MUP-ovom Centru „Ivan Vučetić“.
Nj. E: g. Mor rekao je kako će sa svoje pozicije nastojati ubrzati sklapanje Sporazuma o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova RH i izraelske Službe javne sigurnosti, kako bi se što prije započela suradnju između ostalog i unutar forenzike.
 
Nj. E. g. Mor bio je izrazito zadovoljan viđenim te je posebno istaknuo da su obje strane spremne zajedničkim naporima započeti suradnju u razmjeni iskustava u području forenzičkih znanosti pritom dodatno naglašavajući razmjenu iskustava na području vještačenja eksploziva i požara, DNK vještačenja, toksikoloških vještačenja kao i vještačenja dokumenata i rukopisa.

Stranica