IAFPA 2024

  • Slika \slike\2024\8\IAFPA_2024\IMG_20240730_085447.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 28. do 31. srpnja 2024. godine u Montrealu, Kanada, održana je 32. konferencija Internacionalne udruge forenzičnih fonetičara i akustičara (IAFPA) na kojoj je sudjelovala djelatnica Sunčica Kuzmić, vještak za vještačenje digitalnih zapisa.

Na Konferenciji, na kojoj je sudjelovalo 50-tak stručnjaka i studenata iz područja forenzične fonetike, akustike i analize zvučnih zapisa iz država Europske Unije i svijeta (SAD, UK, Japan), održane su brojne oralne i poster prezentacije. Predstavljeni radovi ukazali su na trenutne prednosti i nedostatke pojedinih metoda ispitivanja te su prikazali široki spektar tema istraživanja u području akustičke i fonetičke identifikacije govornika čime je istaknuta širina područja.

U sklopu konferencije održane su i dvije radionice. Radionica na temu Deepfake zvučnih zapisa, osim pregleda tehničkih karakteristika audio zapisa nastalih postojećim alatima, sadržavala je panel raspravu tijekom koje su razmatrani predstojeći izazovi i načini postupanja s takvim predmetima, dok je radionica na temu Konstrukcije profila govornika, pomoću interaktivnog pregleda stvarnih slučajeva, predstavila metode i izazove s kojima se stručnjaci susreću pri profiliranju govornika.

Na konferenciji su održane i dvije poster prezentacije na temu procjene utjecaja nošenja zaštitnih maski na sustave za forenzično automatizirano prepoznavanje govornika. Uzorci  su prikupljeni tijekom radnog paketa WP-7 CERTAN-FORS projekta (Monopoly Programe 2020) gdje je jedan od ciljeva stvaranje multi-jezične baze govornika. U projektu su sudjelovali laboratoriji iz 14 država članica EU, među kojima je i laboratorij za analizu audio zapisa Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
 
IAFPA konferencija istaknuto je okupljanje koje je raznovrsnošću tema i kvalitetom sadržaja potvrdilo svoju poziciju jednog od najvažnijih okupljanja forenzičnih stručnjaka iz područja analize audio zapisa. Sudjelovanje je bilo od iznimne koristi te su ostvareni vrijedni kontakti važni za ostvarivanje daljnjih ciljeva.
 

Stranica