Posjet predstavnika projekta Towards the European Level Exchange of Facial Images (TELEFI)

  • Slika \slike\2020\Towards\DSC_3721-1.JPG
  • Slika

Od 16. do 17. siječnja 2020. godine predstavnici TELEFI projekta posjetili su Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prvog dana posjete, voditeljica TELEFI projekta  Andra Sirgmets iz estonskog forenzičnog instituta (Estonian Forensic Science Institute Ministry of Justice) i član projektnog tima Raimonds Apinis, ujedno i zamjenik direktora latvijskog forenzičnog instituta (Latvian State Forensic Science Bureau Ministry of Justice) proveli su u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ gdje im je dobrodošlicu zaželjela načelnica Andrea Ledić sa suradnicima, voditeljicom Službe daktiloskopije i identifikacije Ivankom Mavrek te vještakom za detekciju i vještačenje tragova papilarnih linija Marijem Mikulićem.

Drugog dana domaćin im je ispred Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove bio Dražen Vuleta.

TELEFI projekt financiran je sredstvima Europske Unije iz Fonda za unutarnju sigurnost, a provodi ga skupina šest europskih institucija: Estonski forenzički institut, Estonska policija i granični odbor, Finski nacionalni istražni ured, Latvijski državni forenzički ured, Nizozemski forenzički institut i Švedski nacionalni forenzički centar.
 
Cilj projekta je utvrđivanje načina na koji se prepoznavanje lica trenutno koristi u istrazi kriminala te koji se standardi kvalitete trenutno primjenjuju za snimanje i upotrebu fotografija  lica u državama članicama Europske Unije (EU).  Dodatno će se u okviru prekogranične suradnje između policijskih i pravosudnih tijela razmotriti potencijal razmjene podataka, konkretno fotografija lica između država članica EU-a, sve u cilju učinkovitije borbe protiv terorizma, prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija (Prüm Next generation).
 
Trenutno se u Prümskom okviru razmjenjuju DNK profili, otisci papilarnih linija i podaci o registraciji vozila.

Cilj prve faze ovog projekta u sklopu koje je posjeta i izvršena, izrada je detaljne studije o trenutnom stanju i načinu provođenja metoda biometrijske identifikacije lica uz korištenje sustava za automatizirano prepoznavanje lica u zemljama članicama EU-a.

Kako bi se taj cilj i postigao, u prvom koraku potrebno je intervjuirati ključne osobe na području prepoznavanja lica i vođenju baza fotografija  u zemljama članicama EU-a, na temelju čega će se sačiniti  projektno izvješće koje će opisati trenutno stanje prepoznavanja lica u zemljama članicama EU-a.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja određen je kao nacionalna točka za područje prepoznavanja lica te je prvog dana posjete odrađen intervju s vještakom Mariom Mikulićem koji u Centru provodi tu vrstu vještačenja.

Drugi dan posjete predstavnici TELEFI projekta proveli su u Upravi za imigraciju, državljanstvo i upravne posjete gdje im je gospodin Vuleta detaljno objasnio zakonske okvire u Republici Hrvatskoj koji se odnose na korištenje biometrijskih podataka koji se prikupljaju u okviru postupka izdavanja osobnih identifikacijskih isprava, te evidencije koje sadrže takve podatke.
 


Stranica