Posjet stručnjaka Kosovske forenzičke agencije Centru "Ivan Vučetić"

  • Slika \slike\2024\1\IMG-20240129-WA0005.jpg
  • Slika

Vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" angažirani su od strane United Nations Development Programme (UNDP) Kosovo kroz Kosovo Safety and Security Programme (KSSP) za provođenje specijalizirane obuke s ciljem jačanja kapaciteta balističkih stručnjaka unutar Kosovske forenzičke agencije.

Specijalizirana obuka provedena početkom rujna 2023. godine obuhvaćala je edukaciju iz područja procjene udaljenosti pucanja korištenjem kemijskih kolorimetrijskih testova (Walker test, Ditiooxamid test i Natrij-rodizonat test) te restitucije oznaka na metalima kemijskim metodama. Dio obuke uključivao je i pripremu navedenih metoda za validaciju i akreditaciju prema normi ISO/IEC 17025:2017 za ispitne i umjerne laboratorije.

Nastavno na angažiranje vještaka kroz specijaliziranu obuku, stručnjaci Kosovske forenzičke agencije posjetili su Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" u sklopu studijske posjete 24. i 25. siječnja 2024. godine. Tijekom posjete su imali priliku vidjeti na koji se način navedene metode provode u Službi traseoloških vještačenja, ali i upoznati se sa sustavom kontrole kvalitete i radom ostalih službi unutar Centra. 

Stranica