Posjeta prof. dr. sc. Henry Leeja Ravnateljstvu policije i Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

  • Slika \slike\2024\3\prof Lee\DSC_5631.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 05.03.2024. godine forenzičar svjetskog glasa prof.dr.sc. Henry Lee u pratnji prof. dr.sc. Dragana Primorca posjetio je Ravnateljstvo policije i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Dobrodošlicu im je zaželio glavni ravnatelj policije Nikola Milina te načelnica Centra Andrea Ledić.

Tijekom posjeta Ravnateljstvu policije prof. Lee  dodijelio je glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini prestižno priznanje za doprinos razvoju policije.

Nakon sastanka s glavnim ravnateljem policije Milinom, prof.dr.sc. Lee održao je predavanje pod nazivom „Sharing my life experiences. Famous Cases Revisited” u kojem je prikazao svoj životni put te nekoliko najpoznatijih slučajeva na kojima je radio.

Predavanju su prisustvovali glavni ravnatelj policije Milina, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, načelnica Centra Ledić, pomoćnici načelnice Centra dr.sc. Maja Jelena Čop i Dražen Mayka te brojni djelatnici Ravnateljstva policije i Centra „Ivan Vučetić“.

Prof.dr.sc. Henry C. Lee, vodeći je američki forenzičar kojeg često zovu “Sherlock Holmes” 21. stoljeća,  profesor emeritus pri University of New Haven, osnivač Henry C. Lee Institute of Forensic Science i znanstvenik koji je radio na više od 8.000 slučajeva u 47 država.

Radio je na najpoznatijim kriminalističkim slučajevima koji su mijenjali povijest SAD-a, kao što su ubojstvo predsjednika John Kennedyja, slučaj Vincenta Fostera, savjetnika predsjednika Billa Clintona, ubojstvo djevojčice Jon Benet Ramsey, ubojstvo Nicole Brown (slučaj O. J. Simpson), teroristički napad na SAD 11. rujna 2001., slučaj washingtonskog snajperista, kao i nestanak indijanske princeze Pocahontas.
 
O legendarnom forenzičaru i njegovom radu snimljeni su brojni filmovi i CSI televizijske serije. Jedini je živući forenzičar po kojem su za života nazvani instituti i muzeji, poput Henry C. Lee Institute of Forensic Sciences u SAD-u i Dr. Henry C. Lee Museum of Forensic Investigation u Kini.
 
Također s timom prof. dr. sc. Dragana Primorca bio je prvi inozemni forenzičar koji je radio na identifikaciji žrtava masovnih grobnica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Istinu o Domovinskom ratu svjedočio je na američkim sudovima i u Kongresu SAD-a, što je imalo golem utjecaj o mijenjanju stava SAD-a prema Hrvatskoj.

2005 g. prof. dr. Henry Lee odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

S Centrom „Ivan Vučetić“ i Ravnateljstvom policije surađuje od početka 2000-tih, no aktivnija suradnja započela je 2019. i 2022. godine kada su u sklopu ISABS konferencija bile organizirane dvije interdisciplinarne vježbe u kojoj su pod vodstvom prof. Leeja i prof. Primorca sudjelovali djelatnici Centra „Ivan Vučetić“ te Ravnateljstva policije.
 
Predavanje prof. Leeja bilo je izuzetno zanimljivo te su stečena nova znanja koja će pridonijeti kvaliteti stručnog djelovanja kako djelatnika policije tako i Centra.
 
Zahvaljujemo se prof. Leeju na održanom predavanju.
 

Stranica