Sastanak radne grupe za digitalnu forenziku ENFSI FITWG 2024. godine u Ateni

  • Slika \slike\2024\9\Atena\1.jpg
  • Slika
  • Slika

Od 11. do 13. rujna 2024. godine u Ateni je održan sastanak radne grupe za digitalnu forenziku ENFSI FIT.

FOTO: CFIIV "Ivan Vučetić"

Na sastanku su prisustvovali stručnjaci iz raznih područja digitalne forenzike, uključujući i predstavnika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", Mateja Pavelića, vještaka za vještačenje digitalnih zapisa, telefonske i informatičke opreme koji je doprinio raspravama i temama koje su bile u fokusu. Prezentirane su aktualne teme kao što su: mogućnost implemetacije umjetne inteligencije u process digitalne forenzike, napredne metode akvizicije podataka, digitalne platforme za obradu podataka kao i suvremeni izazovi novih tehnologija. Također su prezentirane metode akreditacije i validacije podjedinih metoda ispitivanja u području digitalne forenzike.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je istraživanje primjene umjetne inteligencije u digitalnoj forenzici. Zaključeno je kako AI tehnologije mogu unaprijediti analizu velikih količina podataka, automatski prepoznati obrazce i poboljšati identificiranje i praćenje digitalnih prijetnji. Smatra se kako inovacije u području umjetne inteligencije, kao što su “machine learning” i “deep learning”, mogu ponuditi nova rješenja za izazove u digitalnoj forenzici, otvarajući nove mogućnosti za unapređenje forenzičkih metoda i postupaka. Tijekom rasprave, dotaknute su i teme vezane uz “tamnu” stranu umjetne inteligencije, odnosno mogućnostima izrade malicioznih programa te “deepfake” medijskih zapisa koji se u sve većem opsegu koriste za počinjenje kaznenih djela.
 
Sastanak radne skupine za digitalnu forenziku produbio je mogućnosti međunarodne suradnje stručnjaka za digitalnu forenziku, razmjenu iskustava i praćenje aktualnih noviteta u području digitalne forenzike te su kreirani temelji za buduću međunarodnu kolaboraciju u rješavanju aktualnih i kompleksnih izazova digitalne forenzike.
 
 

Stranica