Sastanak upravnog odbora Europske mreže forenzično znanstvenih instituta iz područja vještačenja rukopisa (ENFSI ENHEX)

  • Slika \slike\2022\3\1.JPG
  • Slika FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
  • Slika FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
  • Slika FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Europska mreža forenzično znanstvenih instituta (ENFSI) krovna je europska organizacija priznata od Europske komisije iz područja forenzičkih znanosti

FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Od 17. do 18. ožujka 2022. u Zagrebu, u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, održan je sastanak Upravnog odbora Europske mreže forenzično znanstvenih instituta iz područja vještačenja rukopisa (Steering Committee Meeting ENFSI/ ENFHEX).

Europska mreža forenzično znanstvenih instituta (ENFSI) krovna je europska organizacija iz područja forenzičkih znanosti, a Centar, kao punopravni član još od 1998. godine, aktivno sudjeluje u većini radnih skupina iz različitih područja forenzike. ENFSI prije svega ima za cilj usklađivanje forenzičnih metoda i razmjenu stručnih znanja među forenzičnim stručnjacima, promicanje osiguranja kvalitete, provjeru stručnosti te suradnju u istraživačkim i razvojnim aktivnostima.

ENFHEX je stručna radna skupina vještaka za rukopise (European Network of Forensic Handwriting Experts) koja podržava ciljeve i zadatke ENFSI-ja u području forenzičkog ispitivanja rukopisa.

Sastanak je započeo prigodnim govorom koji je održala načelnica Centra Andrea Ledić. U svojem obraćanju istaknula je važnost ENFSI-a koji je i od Europske komisije priznat kao krovna europska organizacija iz područja forenzičkih znanosti. Tijekom obraćanja sudionicima je ukratko predstavila Centar i istaknula da je Centar, kao samostalna ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, jedinstvena forenzička institucija u Republici Hrvatskoj te da djeluje na nacionalnom nivou.

Tijekom sastanka raspravljalo se o sudjelovanju članova Upravnog odbora na konferenciji Europske akademije forenzičkih znanosti koja će se održati u  Stockholmu, u Švedskoj, od 30. svibnja do 3. lipnja 2022. godine (EAFS 2022), raznim projektima, međulaboratorijskom testu ispitivanja sposobnosti planiranom za ovu godinu (Collaborative Exercise 2022), financijskom izvješću te o organizaciji predstojeće konferencije ENFHEX-a.

Jasna Galeković, samostalna vještakinja za rukopise i dokumente te ujedno organizatorica ovog sastanka kao i predstojeće međunarodne konferencije ENFHEX-a koja će se pod nazivom „Case work and research hand-in-hand“ održati od 21. do 23. rujna 2022. godine u Zagrebu, upoznala je sudionike sastanka s dosadašnjim, kao i s budućim aktivnostima vezanim uz organizaciju konferencije. Očekuje se kako će na konferenciji sudjelovati 80-tak i više sudionika iz cijelog svijeta koji će imati mogućnost da putem radionica te oralnih i poster prezentacija razmijene najnovije saznanja i postignuća na području forenzičnog ispitivanja rukopisa.

Odabir Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za domaćina i su-organizatora ove konferencije, od iznimne je važnosti ne samo za Centar već i za Ministarstvo unutarnjih poslova RH općenito, budući isto svjedoči kako je ovaj Centar prepoznat kao renomirana europska institucija.
 

Stranica