Tečaj CEPOL-a s doprinosom stručnjaka Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ dobio ISO certifikat 29993:2017.

  • Slika slike/2019//Certifikat.jpg
  • Slika

U razdoblju od 02 – 05 travnja 2019.  godine u Budimpešti održan je seminar pod nazivom „ CEPOL course 43/2019 False identity documents – crime facilitator“.

Organizator seminara je CEPOL European Union Agency for Law Enforcement Training, a ispred Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, u svojstvu trenera sudjelovala je vještakinja za dokumente Andrijana Filko koja je ujedno organizirala i modelirala sve radionice.

Prisustvovao je 41 polaznik iz 22 zemlje članice EU-a uključujući Tursku i Libanon (službenici policije, forenzični vještaci za dokumente te državni odvjetnici i suci) te 13 experata/trenera iz Francuske, Nizozemske, Portugala, Europola i Frontexa  uključujući i Andrijanu Filko kao predstavnicu RH.

Tečaj je započeo uvodnom riječju Damira Maračića, voditelja i organizatora predmetnog tečaja, koji je predstavio CEPOL kao Agenciju Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva te misiju i viziju iste, a koja bi trebala postati središnje mjesto za obuku iz područja izvršavanja zakonodavstva te samim time učiniti Europu sigurnijom. Isto tako, istaknuo je trening aktivnosti koje CEPOL provodi s osvrtom na postignuća u 2018 godini, od kojih je važno za istaknuti kako je tijekom 2018 godine od ukupno 265 održanih  aktivnosti, 103 su bile rezidencijalne te 102 online aktivnosti, pri čemu je preko 28160 službenih osoba završilo obuku. Predstavljen je i Portfolio za 2019 godinu, od čega se ističu impozantne brojke od 100 rezidencijalnih aktivnosti, 79 webinara, 12 online seminara, 6 novih online modula, 330 razmjene te 28 studenata koji će diplomirati uz potporu Cepola. Važno za istaknuti je i činjenica kako CEPOL provodi aktivnosti vezane uz: suzbijanje najtežih kaznenih dijela-terorizma, javni poredak, planiranje i vođenje EU misija, rukovođenje, razvijanje jezika, obuku trenera, razmjenu stručnih znanja i iskustava na području policijskih i drugih službenika koji rade na provedbi zakona, kao i mnogih drugih aktivnosti koje su vezane uz top 10 EMPACT prioriteta.

Prisustvovanje predmetnom seminaru bilo je vrlo konstruktivno i produktivno budući je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ prezentirao svoje znanje i iskustvo na području otkrivanja te prepoznavanja krivotvorenih isprava. Stoga je potrebno istaknuti kako su organizator i ostali eksperti/treneri bili zainteresirani za predstavljeni način rada te su se na predmetnom seminaru dogovorile buduće aktivnosti vezane za predavanje i održavanje radionica od strane vještaka za dokumente ovoga Centra, na ovakvim i sličnim seminarima, konferencijama i/ili radnim sastancima u ostalim državama članicama EU. Isto tako, važno je za istaknuti kako su polaznici bili vrlo zainteresirani za prezentirane trendove krivotvorenja isprava koji se pojavljuju na hrvatskim graničnim prijelazima, dok su radionice bile izuzetno dobro prihvaćene.

Više o seminaru može se pogledati klikom na linkove:
Hrvatski doprinos tečaju CEPOL-a
CEPOL

Dodjeljeni certifikati:
iso-certificate-4courses.pdf
certifikat za trenera

Stranica

Dokumenti