JA-TERROR

  • Slika \slike\2023\9\JA-TERROR\JA-TERROR-Graphic-logo.jpg
  • Slika

Dana 25.09.2023. godine održana je u Zagrebu prva nacionalna radionica u sklopu projekta JA TERROR - Zajednička akcija za jačanje zdravstvene spremnosti i odgovora na biološke i kemijske terorističke napade.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ sudjeluje u projektu JA TERROR kao partner Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji je nositelj projekta u Republici Hrvatskoj. Vrijednost projekta je 6.241.047,85 EUR za sve uključene države, a financiranje se provodi iz EU fondova, kroz Treći program zdravlja (3rd EU Health Programme).
Ciljevi projekta su jačanje zdravstvene pripremljenosti za slučajeve bioloških i kemijskih terorističkih napada te jačanje međusektorske suradnje u slučaju takvih ugroza.

Na radionici se u grupnom radu analiziralo više konkretnih situacija koje bi mogle predstavljati potencijalne ugroze te uspoređivala nadležnost i mogućnosti postupanja svih uključenih sektora RH u vezi odgovora na takve prijetnje. Radionica je omogućila diskusiju predstavnika različitih sektora, gdje su se odgovori bazirali na postojećim planovima, protokolima i zakonskoj regulativi.

Ispred Centra su na radionici sudjelovali Tomislav Houra i Jelena Kozar Filić, uz druge predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova (Službe za terorizam i Ravnateljstva Civilne zaštite) te predstavnike Ministarstva zdravstva, Hitne medicinske pomoći, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stranica