Načelnica Ledić primila priznanje Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS)

  • Slika \slike\2023\2\IMG-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednica Fulginiti i dosadašnji predsjednik McClary uručili posebno AAFS priznanje načelnici Andrei Ledić

Od 13. do 18. veljače u Orlandu, SAD, održava se 75. jubilarna  konferencija Američke akademije za forenzične znanosti pod nazivom “Science Works”, koja je okupila nekoliko tisuća stručnjaka i znanstvenika koji će tijekom šest radnih dana održati veliki broj predavanja te poster izlaganja. Kao i svake godine tendencija je istaknuti ulogu forenzičara u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma, međunarodne suradnje te primjene novih znanstvenih otkrića pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela.

Konferenciju je otvorila predsjednica AAFS-a za 2022/2023. godinu prof. Laura Fulginiti, koja se u svojem govoru zahvalila svim predavačima i organizatorima na posvećenosti i podršci koju su iskazali pri organizaciji ove konferencije te je istaknula važnost forenzične znanosti kako u kaznenim i građanskim  postupcima, tako i u svakodnevnom životu svakog građana. Iz tog razloga pružene forenzične usluge moraju se temeljiti na standardiziranim, znanstvenim metodama te se moraju provoditi od strane kompetentnog osoblja uz osiguranje kvalitete pružene usluge.

S ponosom ističemo da su tijekom svečanosti otvaranja ove jubilarne 75. konferencije predsjednica Fulginiti i dosadašnji predsjednik Carl McClary uručili posebno priznanje načelnici Andrei Ledić za doprinos razvoju AAFS-a te posebno Questioned Documents sekcije. Također su se zahvalili načelnici Ledić na odličnoj organizaciji posjete visoke delegacije AAFS-a Ministarstvu unutarnjih poslova i Centru „Ivan Vučetić“, koja je organizirana u sklopu AAFS International Education Outreach Programa (IEOP) prošle godine.

Uz to stručnjaci MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić” na ovogodišnjoj konferenciji predstavili su se s dva predavanja i dva poster izlaganja. 

Jasna Galeković, samostalna vještakinja za dokumente i rukopise, održala je predavanje na temu The Characterization of Polymers of Counterfeit Identity Documents of European Union (EU) Member States u kojem je prikazala rezultate ispitivanja materijala na kojima se izrađuju krivotvoreni identifikacijski dokumenti država članica EU. Istraživanje je provela u suradnji s dr.sc. Veronikom Marinović i načelnicom Andreom Ledić.

Damir Tomašek, glavni vještak za balistička, mehanoskopska i traseološka vještačenja, održao je predavanje pod naslovom Firearms Deactivation and Deactivation Process Control in Croatia/European Union u kojem je upoznao auditorij s postupkom onesposobljavanja, kontrole onesposobljenosti te izdavanja potvrde o onesposobljenosti vatrenog oružja s osvrtom na zakonsku regulativu te pozitivna i negativna iskustva vezano uz navedeni postupak.

Ivana Antunović, samostalna vještakinja za toksikološka vještačenja, održala je poster izlaganje pod nazivom Kvantifikacija pet benzodiazepina i zolpidema u punoj krvi metodom LC/MS/MS. Suautori su i Sandra Mudrić, Tomislav Houra, Elizabeta Stojaković i dr.sc. Maja Jelena Čop.

Načelnica Andrea Ledić održala je poster izlaganje pod nazivom Croatian Forensic DNA Database: Past, Present and Future. Poster je izradio samostalni vještak za biološka vještačenja Igor Obleščuk, a rezultat je suradnje većeg broja istaknutih znanstvenika i stručnjaka, između ostalih voditeljice Službe bioloških vještačenja Adele Makar, načelnice Andree Ledić i prof.dr.sc. Dragana Primorca.

Na godišnjoj skupštini izabran je i novi predsjednik AAFS-a za 2023/2024. godinu C. Ken Williams koji se obratio sudionicima s riječima da se osnovni cilj i misija Američke akademije za forenzične znanosti te forenzične znanosti mogu svesti u tri riječi „Pravda za sve”.

Aktivno uključivanje u rad Američke akademije za forenzične znanosti, koje je rezultiralo i priznanjem koje je ove godine dobila načelnica Ledić, kao i potvrđivanjem pridruženih članica AAFS-a dr.sc. Maje Jelene Čop, Adele Makar i dr.sc. Lucije Barbarić (djelatnice Centra) veliko je priznanje za Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, ali i za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Čestitamo!

Stranica