Sudjelovanje načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ na 28. godišnjem sastanku direktora Europske mreže forenzično-znanstvenih instituta – ENFSI

  • Slika \slike\2023\5\ENFSI\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Čelnici europskih forenzičnih centara razmijenili su iskustva o određenim aktualnim oblicima vještačenja, a jedna od tema bila je digitalizacija i korištenje umjetne inteligencije (AI) u istraživanjima i vještačenjima.

Foto:NFI,CFIIV

Na 28. godišnjem sastanku čelnika forenzičnih centara Europske mreže forenzično znanstvenih instituta (European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI)  koji se održao od 23.-26. svibnja 2023. godine u Den Haagu u organizaciji Nizozemskog forenzičnog instituta (NFI), uz sedamdeset čelnika forenzičnih centara europskih zemalja, prisustvovala je načelnica Andrea Ledić, ujedno hrvatski predstavnik u ENFSI-u.
 
Iznimno važna aktivnost Centra na području međunarodne suradnje zasigurno je punopravno članstvo u ENFSI-u, eminentnoj instituciji za forenzičke znanosti koja osigurava kvalitetu, razvoj i provedbu forenzičkih znanosti. Od osnivanja 1993. godine, neprekidno povećava broj svojih članova te danas ima ukupno 72 člana iz 38 europskih zemalja.
 
„Tamo gdje kriminalci više nisu ograničeni fizičkim granicama, a to je prvenstveno EU, suradnja je važnija nego ikad", rekao je Dick Schoof, glavni tajnik Ministarstva pravosuđa i sigurnosti Kraljevine Nizozemske, na otvaranju godišnjeg sastanka Europske mreže forenzičkih instituta (ENFSI).
 
Tijekom ovog multilateralnog susreta čelnici forenzičkih centara razmijenili su iskustva o određenim aktualnim područjima vještačenja, raspravljali su o smjernicama, primjerice o digitalizaciji postupaka i korištenju umjetne inteligencije u svakodnevnom radu vještaka, u svrhu poboljšanja kvalitete, povećanju učinkovitosti i dostupnosti forenzičkih istraživanja.
 
Na otvorenju govor je održala i direktorica znanosti i tehnologije Nizozemskog forenzičnog instituta Annemieke de Vries. „Razvoj u područjima digitalizacije i umjetne inteligencije ide veoma brzo. Kriminalci to iskorištavaju. Koriste deepfake i steganografiju (skrivene poruke u fotografijama i videima). Toliko toga dolazi pred nas, da moramo djelovati zajedno. Zajedno, ne samo da težimo poboljšanju forenzičke istrage u našoj zemlji. Zajedno također tražimo kako unaprijediti forenzičku istragu u cijelosti, za sigurnije i pravednije društvo. Više se ne radi samo o tome radimo li stvari kako treba, već i o tome radimo li prave stvari na vrijeme.”, istaknula je De Vries.
 
Plenarna predavanja o korištenju umjetne inteligencije i anti-forenzici održali su eminentni znanstvenici u području umjetne inteligencije, profesor Zeno Geradts sa Sveučilišta Amsterdam, ujedno i bivši predsjednik Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) te profesor Sebastiano Battiato sa Sveučilišta Catania.
 
Tijekom sastanka održane su i dvije radionice: „Digitalization“ i „AI Data Science“.  
 
Dodatna vrijednost sudjelovanja na ovom multilateralnom sastanku je prilika za dodatno jačanje suradnje s europskim forenzičkim čelnicima te razmjena iskustava i najboljih praksi te sposobnost forenzičke zajednice da se prilagodi za djelovanje u digitalnom dobu.

Stranica