Sudjelovanje predstavnika Centra „Ivan Vučetić“ na 36. godišnjem sastanku direktora Europske mreže forenzično-znanstvenih instituta – ENFSI

  • Slika slike/2024/6/enfsi//ENFSI NASLOVNA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Čelnici europskih forenzičnih centara razmijenili su iskustva o određenim aktualnim oblicima vještačenja, a jedna od tema bila je korištenje umjetne inteligencije (AI) u istraživanjima i vještačenjima te primjena forenzičnih podataka u istrazi.

Foto:CFIIV

Na 36. godišnjem sastanku čelnika forenzičnih centara Europske mreže forenzično znanstvenih instituta (European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI)  koji se održao od 28.-31.05.2024. godine u Madridu, Španjolska, u organizaciji nacionalne policije Španjolske, prisustvovala je načelnica Andrea Ledić, ujedno hrvatski predstavnik u ENFSI-u te djelatnica Jelena Kozar Filić.
 
Iznimno važna aktivnost Centra na području međunarodne suradnje zasigurno je punopravno članstvo u ENFSI-u od 1998. godine. ENFSI je eminentna institucija za forenzičke znanosti koja osigurava kvalitetu, razvoj i provedbu forenzičkih znanosti. Od osnivanja 1993. godine, neprekidno povećava broj svojih članova te danas ima ukupno 72 člana iz 39 europskih zemalja.
 
Tijekom sastanaka prezentirani su smjerovi razvoja forenzike u narednom periodu, obuhvaćeni dokumentom EFSA 2.0, korištenje umjetne inteligencije u forenzici (primjena i ograničenja), rad ENFSI radnih grupa s njihovim najznačajnijim projektima te novoizdani ENFSI dokumenti. Velika pažnja posvećena je novoj normi za forenziku ISO 21043 koja je u završnoj fazi izrade, primjeni forensic intelligence u kriminalističkoj istrazi te implementacija Prüm II.
  
Dodatna vrijednost sudjelovanja na ovom multilateralnom sastanku je prilika za jačanje suradnje s europskim forenzičkim čelnicima te razmjena iskustava i najboljih praksi te sposobnost forenzičke zajednice da se prilagodi za djelovanje u digitalnom dobu.
 

Stranica