Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Andrea Ledić gost predavač na 19. Internacionalnoj konferenciji forenzičke medicine i forenzičkih znanosti Ministarstva pravosuđa Republike Turske

  • Slika \slike\2024\9\Turska\0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Vijeća za forenzičku medicinu Ministarstva pravosuđa Republike Turske od 23. do 28. rujna 2024. godine u Antalyi, Republika Turska održala se 19. konferencija pod nazivom „Internacionalni forenzički dani“.

FOTO: CFIIV "Ivan Vučetić"

Konferencija je okupila više od pet stotina vodećih sudaca, državnih odvjetnika, policijskih službenika, vještaka i znanstvenika s vodećih turskih te internacionalnih institucija i fakulteta koji su tijekom šest radnih dana obradili teme vezane uz ulogu forenzičara u postupcima vještačenja koje nalaže sud ili državno odvjetništvo, zatim o borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma, međunarodne suradnje te primjene novih znanstvenih otkrića u postupcima vještačenja.

Vijeće za forenzičku medicinu Ministarstva pravosuđa vodeća je forenzička institucija iz područja forenzičkih znanosti u Republici Turskoj te su kao i Centar „Ivan Vučetić“ punopravni članovi Europske mreže forenzičko znanstvenih instituta (ENFSI).

Na svečanom otvorenju govore su održali predsjednik Vijeća za forenzičku medicinu Ministarstva pravosuđa Republike Turske dr. Hizira Asliyuksek, dopredsjednica ENFSI-a gđa. Agnieszka Lukomska i ministar pravosuđa gosp. Yilmaz Tunc.

Na poziv predsjednika Vijeća za forenzičku medicinu Ministarstva pravosuđa Republike Turske dr. Hizira Asliyukseka, načelnica Ledić održala je dva predavanja u dva različita panela. U panelu  „Forensic  Document and Handwrıtıng Examınation Sesion“  održala je predavanje naziva „Forensic Document and Handwriting Examination: Now and Then“ u kojem je sudionicima prezentirala rad područja vještačenja dokumenata i rukopisa te je prezentirala i dva primjera iz prakse.

U panelu „Forensıc Sciences And Expert Witness System In The World“ održala je predavanje naziva „Forensic Science Centre “Ivan Vucetic”: Methods and Instruments” u kojem je sudionicima prezentirala općenito rad Centra „Ivan Vučetić“ istaknuvši značaj akreditacije pružatelja forenzičnih usluga, obzirom na činjenicu da je akreditacija važan korak prema sigurnijoj i učinkovitoj razmjeni forenzičnih informacija poglavito u područjima DNA i DKT vještačenja. Navela je da se pružene forenzičke usluge moraju temeljiti na znanstvenim načelima te da se moraju provoditi od strane kompetentnog osoblja uz osiguravanja kvalitete pružene usluge. Dotaknula se i etičkog kodeksa vještaka te je posebno istaknula da je osnovni cilj vještaka promicanje pravde i integriteta. Na samom kraju izlaganja istaknula je kako bi se postigli i održali visoki standardi u području forenzičkih vještačenja, Ministarstvo unutarnjih poslova RH kontinuirano ulaže u edukaciju osoblja te nabavlja najsuvremeniju opremu i instrumente, a participacijom u ENFSI-u osigurana je međunarodna suradnja i razmjena forenzičnih i znanstvenih informacija i iskustava.

Uz načelnicu Ledić na panelima predavanja su između ostalih održali i ugledni svjetski forenzički znanstvenici i stručnjaci izv. prof.dr.sc. Ali Kocak s John Jay College of Criminal Justice University New York, izv. prof.dr.sc. Dilek Salkim Islek s Instituta forenzičke medicine i forenzičkih znanosti University Istanbul-Cerrahpaşa,  predsjednik radne skupine za rukopise Europske mreže forenzičko znanstvenih instituta (ENFHEX ENFSI) dr.sc. Tomasz Dziedzic, potpredsjednica Europske mreže forenzičko znanstvenih instituta (ENFSI) Agnieszka Lukomska, dr. Yanko Kolev, predsjednik International Association of Forensic Sciences (IAFS), prof.dr.sc. Mohammed Ramanaya, dekan Marshall University School of Medicine, SAD, Marhayani Binti Md Saad predsjednica Malaysian Forensic Chemistry Association te mnogi drugi.

Kontinuirano aktivno uključivanje Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u ovakva međunarodna događanja, uvelike doprinosi razmijeni stručnih znanja i iskustava na svim područjima vještačenja, uz stjecanje novih poznanstava s drugim stručnjacima i znanstvenicima unutar svjetske forenzičke scene.
 

Stranica