ENFSI sastanak radne grupe za otiske papilarnih linija

  • Slika /slike/2024/9/ENFSI-DKT/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 18. do 20. rujna 2024. godine u Sheffieldu, Engleska, održan je 21. ENFSI sastanak radne grupe za otiske papilarnih linija

FOTO: CFIIV "Ivan Vučetić"

Na sastanku je sudjelovalo 100-njak stručnjaka za otiske papilarnih linija iz država Europske Unije i svijeta (UK, Izrael, SAD, Singapur), među njima i djelatnice ovog Centra - Megi Kujundžić, predstavnica u radnoj skupini za vizualizaciju (detekciju) i Tina Smoljanović, predstavnica u radnoj grupi za komparaciju (identifikaciju).

Uz brojne prezentacije te postere iz četiri laboratorija, na sastanku su prisustvovali i dobavljači forenzične opreme sa izložbom najnovijih tehnologija iz područja vizualizacije i komparacije otisaka papilarnih linija. Fokus radne grupe za vizualizaciju bio je na izazivanju tragova papilarnih linija na EU novčanicama, dok je tema radne grupe za komparaciju bila izrada novog izdanja Best Practice Manual-a, koji će između ostalog donijeti novine u načinu izvještavanja o rezultatu vještačenja (izražavanje mišljenja u pet stupnjeva vjerojatnosti, za razliku od dosadašnjeg crno-bijelog HIT/NO HIT pristupa). Osim toga diskutiralo se o standardizaciji radnih procesa i testovima kompetencije. Prezentirani su rezultati multidisciplinarnih vježbi provedenih do sada u sklopu Monopoly projekta te su analizirani rezultati provedenih Collaborative excercise (CE) testova za 2023. godinu. Također su prezentirana iskustva kolega iz drugih laboratorija u području vizualizacije spornih tragova papilarnih linija te je prezentiran rad kolega iz Izraela u identifikaciji žrtva terorističkog napada. Najavljene su nove konferencije iz područja biometrije (za područje otisaka papilarnih linija i usporedbu lica) u organizaciji NIST-a, kao i nove radionice iz područja komparacije otisaka  papilarnih linija.

Sastanak radne skupine za otiske papilarnih linija produbio je mogućnosti međunarodne suradnje stručnjaka iz ovog područja, razmjenu iskustava i praćenje aktualnih noviteta u području vizualizacije i komparacije otisaka papilarnih linija.  Posebno je naglašena potreba dodatnog angažmana svih laboratorija oko organizacije budućih sastanaka.
 

Stranica