Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" na Američkoj akademiji forenzičnih znanosti

  • Slika /slike/2019/3.jpg
  • Slika Jasna Galeković
  • Slika Prof.dr.sc. Henry Lee, načelnica Andrea Ledić, prof.dr.sc. Dragan Primorac
  • Slika Poznati stručnjak za dokumente gospodin Osborn, Peter Tytell, Linton Mohammed
  • Slika Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Andrea Ledić
  • Slika Prof.dr.sc. Dragan primorac i dosadašnja predsjednica AAFS-a gđa Susan Ballou
  • Slika Urednica časopisa „Journal of Forensic Document Examinationa“ Patricia Fisher, načelnica Ledić, prof. Mara Merlino, Kentucky State University
  • Slika
  • Slika Dr.sc. Hrvoja Sarajlija
  • Slika Načelnica Ledić i rizničar AAFS-a Carl McClary
  • Slika Dr.sc. Marina Korolija
  • Slika
  • Slika Načelnica Andrea Ledić, Jasna Galeković, dr.sc. Marina Korolija
  • Slika
  • Slika
Od 18. do 23. veljače u Baltimoreu, SAD održala se godišnja skupština Američke akademije za forenzične znanosti koja je okupila nekoliko tisuća stručnjaka i znanstvenika koji su tijekom šest radnih dana održali više od 1000 izlaganja.

Američka akademija za forenzičke znanosti sa sjedištem u Colorado Springs-u, najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti s nekoliko tisuća članova koji dolaze iz SAD-a, Kanade te iz 74 pridruženih država svijeta. U radu sudjeluju i djelatnici američke vojske, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, državnih policija, FBI, DEA, odvjetnici, suci te znanstvenici s vodećih američkih znanstvenih institucija i sveučilišta.

Delegacija stručnjaka MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” predvođena načelnicom Centra Andreom Ledić, predstavila se je na ovogodišnjoj skupštini s tri predavanja i tri poster-prezentacije.

Na taj način stručnjaci našeg Centra stavljeni su uz bok sa svim najistaknutijim svjetskim forenzičarima.

Načelnica Centra Andrea Ledić održala je dva predavanja: “Interdisciplinary Study: Alcohol and Its Influence on Breath alcohol concentration, Blood alcohol concentration and Handwriting”  te drugo koje je proizašlo iz suradnje s prof. dr.sc. Jose Almirallom, čuvenim forenzičkim kemičarom, profesorom na Florida International University te urednikom eminentnog časopisa “Forensic Chemistry” i to na temu ”Invisible Migration of Luminescent Components in Inks in Crossed-Line Intersection”.

Nakon izlaganja, istaknuti članovi sekcije “Questioned Documents” predložili su načelnicu Ledić za članstvo u AAFS-u.

Samostalni vještak za biološka vještačenja dr.sc. Marina Korolija održala je predavanje na temu “The Introduction of Massively Parallel Sequencing (MPS) of Mitochondrial DNA (mtDNA) Into Forensic laboratory Practice in Croatia” jedne od revolucionarnih tehnologija koja daleko jedinostavnije omogućuje rutinsku analizu cijele mtDNA  te istodobno osigurava značajno uspješniju kvantitativnu analizu mtDNA, posebice u slučaju mješanih tragova.

Samostalni vještak za toksikološka vještačenja dr.sc. Hrvoje Sarajlija imao je poster-prezentaciju naslova “Preparation of Molecularly IMPRINTED Polymers for Extraction of Azo and Anthraquinone Dyes From Diesel Fuel”, dok je samostalni vještak za rukopise i dokumente Jasna Galeković imala dvije poster prezentacije naslova “Laser Printer Identification: A Real Case Study” te “ An Examination of the Influence of Various Parameters on the Quality of Laser Printere Printouts”.

Delegacija Centra prisustvovala je središnjoj svečanosti Američke akademije za forenzičke znanosti na kojoj je prof.dr.sc. Draganu Primorcu dodijeljena jedna od najprestižnijih nagrada “Mary E. Cowan Outstanding Service Award” za izvrsnost, međunardnu prepoznatljivost i doprinos u razvoju forenzičkih znanosti u svijetu.

Tijekom boravka, načelnica Ledić, na poseban poziv prof.dr.sc. Dragana Primorca prisustvovala je i sastanku Odbora za međunarodne odnose AAFS-a  kojom je i ove godine predsjedao prof. Primorac na kojem se između ostalog razgovaralo i o predstojećoj ISABS konferenciji koja će se ove godine održati tijekom lipnja u Splitu.

Načelnica Ledić susrela se i s najpoznatijim svjetskim forenzičarima prof. dr.sc. Henry Lee-jem, profesorom na Sveučilištu New Haven i bivšim ministrom sigurnosti države Connecticut te prof.dr.sc. Moses Schanfieldom, profesorom na George Washington University, ujedno i jednim od osnivača (International Society  ISABS-a koji su s timom prof.dr.sc. Primorca radili na identifikaciji žrtava masovnih grobnica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Dotakli su se dosadašnje suradnje s forenzičarima iz Hrvatske te su razgovarali i o  planovima za njeno unaprjeđenje.

Delegacija Centra susrela se i s hrvatskim ambasadorom u SAD, gospodinom Pjerom Šimunovićem kao i sa predsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata gospodinom Steve Rukavinom.

Aktivno uključivanje u rad Američke akademije za forenzičke znanosti od iznimne je važnosti ne samo za Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, već i za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske općenito, iz razloga što je uspostavljenja suradnja kako sa stručnjacima i znanstvenicima iz područja forenzike tako i sa predstavnicima vojske, policije, pravosuđa te državnih agencija.

Prisustvovanje godišnjoj skupštini Američke akademije za forenzičke znanosti uvelike je doprinijelo razmijeni stručnih znanja i iskustava na svim područjima vještačenja, uz stjecanje novih poznanstava te buduće suradnje s drugim stručnjacima i znanstvenicima iz SAD-a te drugih država članica AAFS-a.

Zajednički cilj stručnjaka i znanstvenika koji se bave forenzikom je proaktivno djelovanje u odnosu na počinitelje kaznenih djela i prekršaja, kroz promicanje u izvrsnosti, profesionalnosti, kompetencijama te poticanje suradnje među stručnjacima u forenzičkim u znanostima. Osnova i preduvjet za isto je i kontinuirano cijelo životno obrazovanje djelatnika podizanjem akademskog stupnja te sudjelovanjem u raznim znanstvenim projektima.


Stranica