Djelatnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" objavile znanstveni rad u znanstvenom časopisu International Journal of Legal Medicine

Slika /slike/2022/5/2.jpg

U travnju je objavljen znanstveni rad u znanstvenom časopisu International Journal of Legal Medicine s temom iz područja analize DNA posmrtnih humanih ostataka pronađenih na Zapadno-balkanskoj migrantskoj ruti.

FOTO: International Journal of Legal Medicine

Zapadno-balkanska migrantska ruta predstavlja najviše korištenu kopnenu migrantsku rutu, a dio koje je i Hrvatska. Iako je ruta službeno zatvorena 2016. godine nikad nije prestala biti značajan koridor za migrante na njihovom putu za Zapadnu Europu. Podaci Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih naroda (IOM) govore o nekoliko stotina žrtava migracije u posljednjih pet godina, iako je stvaran broj puno veći.

Cilj rada bio je primijeniti tehnologiju sekvenciranja sljedeće generacije na uzorke neidentificiranih humanih postmrtnih ostataka koji standarnim profiliranjem nisu pokazali podudarnost u bazi podataka. Analizom su dobiveni genetički podaci na 231 analiziranom markeru. Dodatnom analizom mitohondrijske DNA utvrđene su i varijante naslijeđene po majčinoj liniji. Osim vrijedne genetičke informacije, metodologija nam je omogućila procjenu fenotipa (izgleda osobe) i biogeografskog podrijetla humanih ostataka. Rezultati pokazuju da većina humanih ostataka najvjerojatnije potječe od osoba neeuropskog podrijetla i to s područja Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike. Procjena fenotipa dala nam je vrijedne podatke o izgledu osoba koje nije bilo moguće vizualno utvrditi. Važnost navedenog pristupa leži u činjenici da svi dobiveni podaci mogu biti korisni u daljnjoj istrazi i repatrijaciji humanih ostataka.

Rad je dostupan uz pretplatu na sljedećoj internetskoj poveznici:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00414-022-02829-7.  
 

Stranica