Suradnja vještaka iz područja Biometrijske identifikacije osoba s dr.sc. Martinom Drahansky sa Fakulteta informacijskih tehnologija Tehnološkog sveučilišta Brno, Republika Češka

  • Slika \slike\2022\5\Česi\1.JPG
  • Slika

Dana 06.05.2022. godine  CFIIV „Ivan Vučetić“,  posjetio  je  dr.sc.  Martin Drahansky sa Fakulteta informacijskih tehnologija Tehnološkog sveučilišta Brno,  Republika Češka.

FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Dobrodošlicu ispred CFIIV „Ivan Vučetić“,  uputio mu je pomoćnik načelnice Centra, g. Dražen Mayka.

Dr.sc. Drahansky,  provodi projekt "International collaboration in forensic analysis of fingerprints and facial images for the criminal police service" te je jedna od aktivnosti u projektu prezentiranje rezultata projekta forenzičnim institucijama.

Prilikom posjeta ovom Centru, dr.sc. Drahansky  održao je prezentaciju vezanu za rad  Sveučilišta u Brnu, a koja se odnosi  na softverska i tehnološka rješenja koja svoju primjenu imaju u forenzici i sigurnosnim službama općenito.

Prezentirani su:  sustavi koji detektiraju i sprečavaju zavaravanje  biometrijskih sustava koji se zasnivaju na otiscima prstiju, sustav za izradu 3D modela lica koji se koristi kod biometrijske identifikacije lica, program za rekonstrukciju oštećenja papilarnih linija na fotografijama, program za rekonstrukciju fotografija lica, program  za detekciju oružja na video snimkama te moguće primjene navedenih programa u praksi.
 
Suradnja vještaka Službe daktiloskopije i identifikacije ovog Centra s  dr.sc. Drahansky, ostvarena je tijekom sudjelovanja na 2. Interpol-ovom Simpoziju o razmjeni biometrijskih podataka, koji se održao u Lyonu u vremenu od 19. do 21.11.2019. godine.

Nakon održanog Simpozija, vještaci ovog Centra bili su u kontaktu s  dr.sc. Drahansky te je na temelju višegodišnje suradnje i ostvaren  ovaj posjet našoj forenzičnoj Instituciji.
 
Sudionoci predavanja i prezentacije bili su vještaci  Službe daktiloskopije i identifikacije kao i  Službe kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja ovog Centra te policijski službenik Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije.
 
Navedeni posjet je od značaja za razvoj i unapređenje rada u području biometrijske identifikacije osoba s osnova otisaka papilarnih linija i prikaza lica.
 

Stranica