ENFSI DNA Working Group virtualni sastanak

Slika \slike\2020\WEB sastanak DNA.jpg

Djelatnici Službe bioloških i kontaktnih vještačenja sudjelovali su na 44. ENFSI DNA Working Group virtualnom sastanku koji je održan 09.09.2020. i 10.09.2020. godine.

Sastanak je organiziran od strane Europske mreže forenzičnih instituta (ENFSI), krovne europske forenzičke institucije, podijeljen u pet podgrupa iz različitih polja forenzičke biologije uz sudjelovalovanje 152 sudionika iz 45 država s više od 50 prezentacija.

Na sastanku podgrupe C „DNA - legislation and DNA - database management“ Igor Obleščuk, samostalni vještak za biološka vještačenja, održao je prezentaciju pod nazivom „Croatian one - year path to become Prüm operational (Funded by EU project)“. U prezentaciji su prikazani rezultati projekta financiranog od strane Europske Unije IPA 2013 pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a za primjenu automatizirane razmjene podataka pribavljenih analizom DNA i daktiloskopskih podataka“ kojim je Centar ostvario uspješnu implementaciju Prümskih odluka u području automatizirane razmjene DNA podataka. Detaljno su opisani postupci od prijave projekta, izrade potrebne dokumentacije, edukacije i tehničke pripreme do potpune implementacije zadanih ciljeva. Osim navedene prezentacije na sastanku podgrupe C raspravljalo se o DNA zbirkama, zakonodavstvu vezanom uz DNA zbirke te je prezentirano izvješće o novoj generaciji automatizirane razmjene podataka temeljem Prümskih odluka Vijeća EU (engl. Next Generation Prüm).

Na sastanku podgrupe B „DNA analysis methods and interpretation“ sudjelovala je dr. sc. Lucija Barbarić, samostalni vještak za biološka vještačenja. Obrađene su aktualne teme: analiza i nomenklatura podataka dobivenih sekvenciranjem sljedeće generacije (engl. Next generation sequencing, NGS), analiza i interpretacija miješanih DNA profila, uključujući DNA profile koji su dobiveni sekvenciranjem nove generacije, primjena različitih računalnih programa u analizi podataka, razvoj baza podataka za obradu podataka dobivenih sekvenciranjem sljedeće generacije, razvoj setova i programa koji će se koristiti u forenzičnoj genealogiji te razvoj i primjena RapidHit ID uređaja za brzu identifikaciju osoba s primjenom u identifikaciji žrtava masovnih katastrofa (engl. Distaster victim identification, DVI).

Prisustvovanje na ENFSI DNA Working Group virtualnom sastanku uvelike je doprinijelo razmjeni stručnih znanja i iskustava u područjima bioloških vještačenja.

 

Stranica