Započela obuka za multiplikatore granične policije

  • Slika /slike/2020/multiplikatori GP/1.jpg
  • Slika Predavaci i polaznici u prostoriji prilikom obuke

Obuke policijskih službenika iz područja suzbijanja krivotvorenja i/ili zlouporabe dokumenata nužne su za jačanje obavljanja poslova granične kontrole i za suzbijanje nezakonitih migracija

U sklopu suradnje Uprave za granicu, Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Policijske akademije, 21. rujna 2020. godine u Mariji Bistrici započela je osmodnevna obuka novih multiplikatora granične policije iz područja sprječavanja zlouporabe dokumenata.

Ispred Uprave za granicu na svečanom otvorenju bili su načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, pomoćnik načelnika Gilio Toić Sintić te Kristina Ciprić, policijska službenica za koordinaciju i nadzor obuke granične policije. Obuku je otvorio načelnik Ničeno, naglasivši kako je ovo prvi program obuke novih multiplikatora koji u potpunosti vodi samostalna vještakinja za rukopise i dokumente Andrijana Filko iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Dodao je kako je jačanje takve suradnje s Centrom preduvjet implementiranja najbolje prakse vezane za obavljanje poslova granične policije u segmentu sprječavanja zlouporabe dokumenata te zahvalio i Policijskoj akademiji na sudjelovanju u provedbi obuke.

Polaznicima su se na svečanom otvaranju obratile i načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak te pomoćnica načelnice za obrazovanje i standard Mirjana Abramović, koje su istaknule potrebu uvođenja novih modela obuke policijskih službenika koji bi se uglavnom trebali temeljiti na praktičnom radu te simulacijskim vježbama jer se takav pristup pokazao kao najbolji način učenja.

Obuka se većinom sastoji od vježbi, što omogućuje polaznicima da kroz praktičan rad steknu potrebna znanja za kvalitetno obavljanje poslova granične kontrole te da razmijene svoja znanja i iskustva. Polaznici će na predmetnoj obuci steći znanja o najnovijim elementima zaštite originalnih putnih i identifikacijskih isprava, kao i najnovije načine krivotvorenja isprava. Jednako tako, bit će kroz dopunsko stručno usavršavanje na regionalnoj i lokalnoj razini osposobljeni stečena znanja multiplicirati, odnosno prenijeti na druge policijske službenike koji obavljaju poslove granične kontrole. Važno je istaknuti kako su obuke policijskih službenika iz područja suzbijanja krivotvorenja i/ili zlouporabe dokumenata nužne kako za jačanje obavljanja poslova granične kontrole tako i za suzbijanje nezakonitih migracija.

Obuka se financira sredstvima koja je Europska unija odobrila Republici Hrvatskoj kroz EMAS projekt „Jačanje aktivnosti granične kontrole na hrvatskom dijelu vanjske granice zbog povećanog migracijskog pritiska“, što je također pokazatelj nužnosti stalne edukacije policijskih službenika iz navedenog područja s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije i suočavanja s izazovima koje donose nezakonite migracije.

Znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu su s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične kontrole. Svoja bogata iskustva iz područja sprječavanja zlouporabe dokumenata polaznicima će uz samostalnu vještakinju Filko podijeliti Darja Čupić iz PU splitsko-dalmatinske te Goran Zavodnik iz PU dubrovačko-neretvanske, koji su dugogodišnji nacionalni multiplikatori iz područja sprječavanja zlouporabe dokumenata.

Polaznicima se obratila i Kristina Ciprić, koja je istaknula nužnost kontinuirane obuke policijskih službenika te pozvala polaznike da se pridržavaju uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje