JA TERROR – Zajednička akcija za jačanje zdravstvene spremnosti i odgovora na biološke i kemijske terorističke napade

  • Slika /slike/2021/5-TEROR/3.jpg
  • Slika
  • Slika

07.05.2021. održana je virtualna svečanost otvaranja projekta Joint Action to strenghten health prepardness and response to biological and chemical terror attack (JA TERROR).

Projekt je financiran putem Trećeg programa zdravlja 2014-2020, u okviru kojeg je Europska Unija uputila prijedlog za izradu zajedničkog akcijskog plana za jačanje zdravstvene spremnosti i odgovora na napade. Glavni cilj projekta je izraditi prijedlog zajedničke akcije država članica Europske Unije za jačanje međusektorske suradnje i pripremljenosti za slučaj bioloških i kemijskih terorističkih napada. Projekt će trajati od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2023., a ukupna vrijednost mu je 47.328.966,35 HRK.

Nositelj projekta je norveška Uprava za zdravlje, a prijedlog podržava 18 zemalja koje su se priključile projektu s 34 pridružena subjekta. Hrvatski partner u projektu je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ pridruženi su hrvatski subjekti.

Centar će u provedbi projekta sudjelovati u pet radnih paketa s naglaskom na međusektorsku suradnju i nove prijetnje kroz izradu procjena rizika i uputa za slučaj pojave sintetskih opioida kao novih potencijalnih opasnosti.

Stranica