Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić gost predavač na Stručnom skupu DORH-a

  • Slika \slike\2022\11\1.jpg
  • Slika

Od 06. do 08. studenog 2022. godine u Poreču se održavao Stručni skup Državnog odvjetništva Republike Hrvatske namijenjen državnoodvjetničkim dužnosnicima iz kaznenih odjela.

Predmet razmatranja i izlaganja ovogodišnjeg skupa bile su razne teme iz nadležnosti kaznenih odjela državnih odvjetništva, a na skupu je uz državnoodvjetničke dužnosnike kao gost predavač sudjelovala Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
Skup je pozdravnim riječima otvorila Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj Šipek i voditelj Kaznenog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Darko Klier. Tijekom prvog dana razmatrane su prakse i podijeljena su iskustva na temu digitalnog prikupljanja dokaza tijekom izvida i istrage, izazovima u procesuiranju kaznenog djela pranja novca te predavanje koje je uključivalo rezultate empirijskog istraživanja prakse postupanja pravosudnih tijela vezanog uz presude na temelju sporazuma stranaka.
Drugog dana održano je predavanje vezno uz rad na predmetima u kojima postoje naznake da je nastupila šteta za financijske interese EU-a te na temu uporabe virtualnih valuta i novih tehnologija u kaznenom pravu.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić održala je predavanje naslova „Problematika kombiniranih vještačenja na primjeru realnog slučaja „1111““ u kojem je državnoovjetničkim dužnosnicima prezentirala općenito rad Centra uz poseban osvrt na novu metodu akustičke analize glasa koja je implementirana u svakodnevni rad u protekloj godini dana te je na primjeru realnog slučaja objasnila problematiku kombiniranih vještačenja koja se prvenstveno odnose na povećani broj traženih vještačenja, kompleksnost i količinu materijalnih tragova koji se dostavljaju na vještačenje, kratke rokove za provedbu vještačenja te velike troškove vještačenja. Dotaknula se i vrlo dobre dugogodišnje suradnje Centra i DORH-a te je iznijela pohvale i prijedloge za daljnji napredak u suradnji DORH-a i Centra.
Na samom kraju Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek obratila se svim sudionicima skupa u kojem je rezimirala rezultate skupa uz posebnu zahvalu svim gostujućim predavačima te je održani skup ocijenila izrazito korisnim. 
 
Link : https://dorh.hr/hr/priopcenja/nuzno-kadrovsko-popunjavanje-kaznenih-odjela-drzavnih-odvjetnistava
 

Stranica