Načelnica Ledić održala je predavanje na stručnom skupu državnoodvjetničkih dužnosnika iz kaznenih odjela

  • Slika \slike\2024\10\DORH\1.jpg
  • Slika

Od 13. do 15. listopada 2024. godine u Šibeniku se održavao stručni skup Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) namijenjen državnoodvjetničkim dužnosnicima iz kaznenih odjela.

Na ovogodišnjem stručnom skupu, koji je okupio državnoodvjetničke dužnosnike, razmatrale su se različite teme vezane uz državnoodvjetničko postupanje i primjenu zakona u okviru kaznenih odjela. Među istaknutim gostima bila je i Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
 
Skup je otvorio Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, Ivan Turudić, pozdravnim govorom u kojem je izložio rezultate dosadašnjih aktivnosti usmjerenih na unapređenje rada državnih odvjetništava. Istaknuo je važnost kontinuiranog razvoja i poboljšanja kapaciteta pravosudnog sustava.
 
Načelnica Centra, Andrea Ledić, održala je predavanje pod nazivom „Suvremene metode i nove tehnologije Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’“, u kojem je predstavila rad Centra te naglasila važnost primjene najnovijih tehnologija i metoda koje se svakodnevno koriste u forenzičkim ispitivanjima. Posebno je istaknula kako usklađenost s globalnim standardima u forenzici omogućava preciznost i pouzdanost dokaza, što je od ključne važnosti za pravosudne procese. Na taj način, Centar osigurava da dokazi koji se iznose pred sudom budu neprikosnoveni i neupitni, čime doprinosi zakonitosti sudskih postupaka.
 
Tijekom izlaganja, načelnica Ledić detaljno je objasnila niz novih tehnologija koje Centar implementira, uključujući napredne softverske alate za digitalnu forenziku, sofisticirane metode analize bioloških, toksikoloških i kemijskih tragova, kao i tehnike analize svih ostalih materijalnih dokaza. Prezentirajući praktične primjere iz svakodnevne prakse Centra, približila je prisutnima kako suvremene metode značajno poboljšavaju učinkovitost istražnog postupka i ubrzavaju rješavanje složenih slučajeva. Ovi primjeri omogućili su sudionicima da jasnije razumiju stvarnu primjenu novih tehnologija, otvarajući prostor za pitanja i diskusiju o budućim koracima u suradnji između pravosudnih i forenzičkih tijela.
 
Osim pregleda tehnoloških inovacija, načelnica Ledić istaknula je i izazove s kojima se Centar suočava, poput stalne potrebe za stručnim usavršavanjem vještaka i ulaganjima u najnoviju opremu. Osvrnula se na ključnu ulogu kontinuirane edukacije stručnjaka kako bi bili u korak s brzim napretkom tehnologije te na potrebu za osiguravanjem sredstava za nabavu sofisticirane opreme koja omogućava provođenje kompleksnih forenzičkih ispitivanja. Također je naglasila važnost stabilne i trajne suradnje između Centra i drugih pravosudnih institucija, ističući kako međusobno povjerenje i razumijevanje doprinose učinkovitijem radnom procesu svih dionika.
 
Dotaknula se dugogodišnje uspješne suradnje između Centra „Ivan Vučetić“ i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH). Iznijela je pohvale za dosadašnji rad te predložila nekoliko inicijativa za daljnje unapređenje suradnje. Njeni prijedlozi uključivali su češće zajedničke radionice i seminare te bolju koordinaciju tijekom istražnih postupaka. Na taj način bi se osiguralo da pravosudne institucije uvijek raspolažu najnovijim saznanjima i tehnologijama koje mogu ubrzati procese i olakšati rješavanje složenih slučajeva.
 
Skup je zaključila prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, gđa. Gordana Križanić, rezimirajući rezultate cijelog događanja. Posebno je zahvalila gostujućim predavačima na njihovom doprinosu, naglašavajući kako su ovakva okupljanja neophodna za kontinuirani napredak pravosudnog sustava. Održani skup ocijenila je izuzetno korisnim jer je omogućio kvalitetnu razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja i jačanje međuinstitucionalnih veza.
 
Link: https://dorh.hr/hr/priopcenja/drzavno-odvjetnistvo-republike-hrvatske-odrzan-strucni-skup-drzavnoodvjetnickih-1
 

Stranica