Rekonstrukcija pucaone Centra

  • Slika \slike\2024\9\pucaona\IMG_6236.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom lipnja i srpnja ove godine izvršeni su radovi na preuređenju i opremanju prostora za probna ispaljivanja streljiva u Službi traseoloških vještačenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

FOTO: CFIIV "Ivan Vučetić"

Radovi su obuhvaćali zamjenu kompletnog poda u prostoru pucaone i pred-pucaone, demontažu starog spremnika za probno ispaljivanje streljiva, zamjenu drvenih blokova za probna ispaljivanja te druge radove. U sklopu preuređenja pucaone izvršena je i montaža novog spremnika sa vodom za probna ispaljivanja streljiva koji je nabavljen postupkom javne nabave.

Novi spremnik sa vodom (ballistic water tank) oznake BWT-102 pruža siguran, jednostavan i kvalitetan način dobivanja probnih uzoraka za komparativna balistička ispitivanja. Sustav BWT-102 konstruiran je tako da sakuplja čahure izbačene iz vatrenog oružja i tako smanjuje opasnost od oštećenja i gubitka probnog materijala. Isto tako u novom sustavu zrna ispaljena u spremnik mogu biti skupljena na potpuno automatiziran način, pomoću elektromotorne podizne platforme. BWT-102 također posjeduje sustav za pročišćavanje zraka tako da osobe koje provode probno ispaljivanje rade u zdravijem okolišu.

Dodatno je kao dio sustava nabavljeno postolje koje omogućuje sigurno ispaljivanje streljiva iz oružja koje je nesigurno za probno ispaljivanje i ispitivača kao što je prepravljeno ili ručno izrađeno vatreno oružje, odnosno oružja kod kojeg potencijalno postoji opasnost od samo-opaljenja ili oštećenja oružja odnosno opasnost od ozljeđivanja osobe koja provodi probno pucanje.

Sustav je u upotrebi u CFIIV od sredine kolovoza i njegovom nabavom područje balističkih vještačenja dobilo je neophodan i nezamjenjiv alat kojim će se između ostalog podići kvaliteta i ubrzati cijeli postupak vještačenja vatrenog oružja.
 

Stranica