Sudjelovanje na ENFSI radnoj skupini za prometna vještačenja

  • Slika \slike\2024\9\ENFSI\20240829_140635.jpg
  • Slika

Dane 29. i 30. kolovoza 2024. godine, u Vilniusu (Litva) održan je sastanak radne grupe za prometna vještačenja (RAAEWG) ENFSI-a.

Teme sastanka su bile između ostaloga razvoj metodologije u prometnim vještačenjima korištenjem  digitalnih tehnologija u vozilima, prije svega razvoj metode za analizu podataka iz tzv. „crnih kutija“ vozila (Event Data Recorder-EDR).

Posebno istaknute teme bile su vezane za  analizu EDR podataka iz motocikala Yamaha, kao i preliminarna istraživanja zabilježene brzine vozila (logged speed) na Apple iPhone telefonima koja su se nalazila u vozilu.

Osim toga diskutiralo se i o  primjeni nove norme u forenzici (ISO 21043), o čemu je uvodno izlaganje održala vještakinja za prometna vještačenja Centra, Sanja Krajinović, koja je i zadužena za kontrolu kvalitete unutar radne grupe.

Diskutiralo se i o prilagodbi postojećeg  Best Practice Manuala radne grupe novim metodama i tehnikama koje se koriste u području prometnih vještačenja te  ažuriranju postojećih. Oformljena je radna grupa koja će se baviti ovom tematikom, a svoje rezultate predstavit će na sastanku radne grupe koji slijedi.

Na sastanku je također izabrano i novo rukovodstvo radne grupe, pri čemu je djelatnik Centra, voditelj Službe traseoloških vještačenja, Berislav Barišić-Jaman, ponovo izabran u upravni odbor radne grupe (RAAEWG Board).
 

Stranica