Sudjelovanje načelnice Ledić na završnom sastanku projekta CERTAIN-FORS - „Competency, education, research, testing, accreditation, and innovation in forensic science“ iz ISF FOND-a

  • Slika \slike\2024\9\CERTAIN\2.jpg
  • Slika
  • Slika

Od 04. do 06. rujna 2024. godine u Rigi, Latvija održao se završni sastanak radnog paketa 4 projekta „Competency, Education, Research, Testing, Accreditation, and Innovation in Forensic Science“ ISFP-2020-AG-IBA-ENFSI.

FOTO: CFIIV "Ivan Vučetić"

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ sudjelovao je  kao partner u EU projektu, financiranom iz EU programa ISF Police, Direct Award Grants 2020, u organizaciji Europske mreže forenzično znanstvenih institucija (ENFSI): „Competency, Education, Research, Testing, Accreditation, and Innovation in Forensic Science (CERTAIN FORS)“.

Europska mreža forenzično znanstvenih instituta (ENFSI) krovna je europska organizacija iz područja forenzičkih znanosti, a Centar, kao punopravni član još od 1998. godine, aktivno sudjeluje u većini radnih skupina iz različitih područja forenzike. ENFSI prije svega ima za cilj usklađivanje forenzičnih metoda i razmjenu stručnih znanja među forenzičnim stručnjacima, promicanje osiguranja kvalitete, provjeru stručnosti te suradnju u istraživačkim i razvojnim aktivnostima.

ENFHEX je stručna radna skupina vještaka za rukopise (European Network of Forensic Handwriting Experts) koja podržava ciljeve i zadatke ENFSI-ja u području forenzičkog ispitivanja rukopisa.
 
Projekt CERTAIN-FORS predstavlja daljnje korake prema razvojnim područjima identificiranim u Akcijskim planovima Europskog područja forenzičkih znanosti (EFSA). Specifična forenzička područja koja se obrađuju su akreditacija, obrazovanje i kompetencija, inovacije i istraživanje te testiranje. U radu sudjeluju stručni timovi ENFSI zajednica u 11 specifičnih aktivnosti, a Centar je sudjelovao u tri područja:
  • Training and competence assessment for Forensic Handwriting Experts.
  • Establishment of a Trace DNA Transfer Rate Repository & Bayes Net to Calculate LRs.
  • Multidisciplinary Proficiency Test and Collaborative Exercises in Forensics.

U radnom paketu WP4: Training and competence assessment for Forensic Handwriting Experts, razvijena je prva svjetska e-learning platforma za vještake za rukopise koja će se koristiti na razini cijele ENFSI zajednice, točnije u 73 laboratorija iz 39 država. E-learning  platforma stvorena je kako bi se forenzičkim znanstvenim laboratorijima pružio dostupan, proširiv i dosljedan resurs za jedinstvenu obuku i obrazovanje.

Temelji se na četvrtom izdanju Priručnika najboljih praksi za forenzičku analizu rukopisa (BPM) iz rujna 2022. (https://enfsi.eu/wp-content/uploads/2023/02/BPM-Handwriting-Ed.-4.pdf) te nadopunjuje BPM teoretskim objašnjenjima, vizualnim prikazom značajki i materijala, kao što i uključuje kvizove za  provjeru i/ili obnavljanje znanja.
 
Osim obuke za vještačenje tradicionalnog rukopisa koji je nastao ispisivanjem sredstvom za pisanje na papiru (THW), platforma uključuje i detaljnu obuku za digitalno zabilježene potpise (DCS), što je relativno nova inovacija u ovoj disciplini.
 
Ovaj alat za obuku nije namijenjen zamjeni laboratorijske obuke s mentorom, već kao dopuna i olakšavanje obuke novim vještacima ili obnavljanje znanja iskusnim stručnjacima.
 
E-learning platforma bit će dostupna članovima ENFHEX-a i pozvanim institucijama (na zahtjev) te je besplatna, a razvijena je od strane tima stručnjaka iz raznih laboratorija:
- Dorijan Keržan (Nacionalni forenzički laboratorij, Slovenija), voditelj tima
- Maria João Branco (Sveučilište u Portu, Portugal), voditeljica THW podtima
- Barbora Geistová Čakovská (Institut za forenzičke znanosti, Slovačka), voditeljica DCS podtima
- Nicole Crown (Forenzički institut Zurich, Švicarska), voditeljica podtima za kompetencije
- Tomasz Dziedzic (Institut za forenzička istraživanja, Poljska)
- Susana Lopes (Laboratorij znanstvene policije - PJ, Portugal)
- Erich Kupferschmid (Forenzički institut Zurich, Švicarska)
- Raymond Marquis (Sveučilište u Lausannei, Švicarska)
- Nikolaos Kalantzis (Chartoularios P.C., Institut za vještačenje dokumenata, Grčka)
- Carina Fernandes (Institut NCForenses, Portugal)
- Jana Aumeistere (Državni ured za forenzičke znanosti, Latvija)
- Andrea Ledić (Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Hrvatska)
- Diana Belic (Nacionalni forenzički centar Švedske, Švedska)
- Kristofer Axelsson Spjuth (Nacionalni forenzički centar Švedske, Švedska)
 
Također, kao vanjski suradnici sudjelovali su i Jonathan Morris (SPA Forenzičke usluge, UK) te Carolyne Bird (Australija), Mara Merlino (SAD) i Liv Cadoli (Kanada).
 
Ponosni smo da je i naš Centar bio dio ovog hvalevrijednog projekta.
 

Stranica