Sudjelovanje predstavnice Centra „Ivan Vučetić“ na godišnjem sastanku radne grupe za tekstilna vlakna i dlake Europske mreže forenzično-znanstvenih instituta – ENFSI ETHG

  • Slika \slike\2024\6\ethg\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 12. do 14. lipnja 2024. godine u Krakovu, Poljska, održan je godišnji sastanak radne grupe za tekstilna vlakna i dlake Europske mreže forenzično-znanstvenih instituta na kojem je sudjelovala djelatnica Martina Majstorović, glavni vještak za tekstilna vlakna.

Tijekom sastanka održane su brojne prezentacije iz područja istraživanja otpuštanja, prijenosa i zadržavanja tekstilnih vlakana na raznim površinama, evaluacije rezultata vještačenja te razvoja novih metoda i instrumenata. Posebno korisne i zanimljive bile su prezentacije kolega iz raznih zemalja o uspješno riješenim slučajevima u kojima je vještačenje tekstilnih vlakana imalo presudnu ulogu.

Održana je i radionica o mogućnostima primjene umjetne inteligencije u vještačenju tekstilnih vlakana u cilju bržeg i lakšeg pretraživanja mikrotragova, a prezentirana su  i njena ograničenja te potreba daljnjeg razvoja. Predsjednik radne grupe izvijestio je o radu na preostalim poglavljima e-learning platforme, na koju je radna grupa izuzetno ponosna jer je poslužila kao primjer drugim radnim grupama u razvoju vlastitih e-learning platformi. Na sastanku su analizirani rezultati provedenog Proficiency testa i Collaborative exercise (PT/CE) za 2024. godinu.   

Sudjelovanje na godišnjem sastanku bilo je jedinstvena prilika za razmjenu iskustava, diskusiju o nerazjašnjenim pitanjima te dogovore o budućoj suradnji.
 

Stranica