Sudjelovanje predstavnika Centra „Ivan Vučetić“ na međunarodnom sajmu DRUPA 2024

  • Slika slike/2024/6/DRUPA//b1dab78f-effd-422a-bf5f-b3e01a7ff6fd.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

DRUPA predstavlja vodeći međunarodni sajam industrije tiska i papira koji se održava svake četvrte godine u Düsseldorfu, SR Njemačka.

Od 28. svibnja do 07. lipnja 2024. godine u Düsseldorfu, SR Njemačka, održan je međunarodni sajam DRUPA 2024 na kojem je sudjelovalo 1643 izlagača iz 52 države Europe i svijeta koji su predstavili izvanredan izlog inovacija u 18 izložbenih dvorana. Preko polovice izlagača dolazi iz grafičke industrije, a potom iz industrije ambalaže, digitalnog tiska i dr.

DRUPU 2024 je posjetilo 170.000 posjetitelja iz 174 zemlje, što predstavlja rekordnu brojku do sada. Od brojnih izlagača, valja spomenuti eminentne proizvođače tiskarskih strojeva i pisača, kao što su Heidelberger Druckmaschinen, Canon, Fujifilm, HP, Koenig & Bauer, Komori Konica Minolta, Kurz i Landa, koji su predstavili brojne novitete na području tradicionalnog tiska i digitalnih uređaja.

Automatizacija je zauzela središnje mjesto na ovogodišnjoj DRUPI, s jakim fokusom na AI i pametne tijekove rada, uključujući softverska rješenja, čime je pokazano kako digitalne i analogne tehnologije idealno nadopunjuju i imaju koristi jedna od druge. Tradicionalni lideri u tiskarskoj industriji predstavili su širok raspon digitalnih rješenja, dok su digitalni pioniri integrirali konvencionalne komponente u svoju ponudu. Robotika je imala važnu ulogu u izložbenim halama i ilustrirala put prema pametnoj tvornici. Pored toga, u fokusu su bile i održive tehnologije, a što su izlagači ilustrirali brojnim praktičnim razvojima i konkretnim rješenjima.

Na sajmu su sudjelovali stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ - Željka Tkalac, glavni vještak za rukopise i dokumente i Jasna Galeković, samostalni vještak za rukopise i dokumente. Sudjelovanje vještaka ovoga Centra na predmetnom sajmu bilo od izuzetne važnosti s aspekta daljnjeg praćenja najnovijih trendova u tiskarskoj industriji, proizvodnji pisača, tinti i tonera za tiskarske tehnologije i pisače, tiskarskih ploča i drugog repro materijala. Prikupljen je veliki broj uzoraka različitih tehnika izrade, a što će pridonijeti daljnjem unaprjeđenju rada na području vještačenja dokumenata.
 

Stranica