VI. Kongres sudskih vještaka i procjenitelja 4. - 5. listopada 2019. godine u organizaciji Hrvatskog društva sudskih vještaka (HDSV)

  • Slika slike/2019/HDSV//IMG_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović te ministra pravosuđa gospodina Dražena Bošnjakovića, od 4. do 5. listopada 2019. u Hotelu Panorama održan je VI. Kongres sudskih vještaka i procjenitelja

Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja udruga je osnovana prije nepunih 40 godina s ciljem okupljanja sudskih vještaka i procjenitelja svih struka.

Kongres je započeo plenarnim predavanjima s pozdravnim govorima koje su održali gospođa Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja, državni tajnik Ministarstva pravosuđa dr.sc. Kristijan Turkalj u ime Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Jozo Jurčević u ime Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec, doc.dr.sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba u ime Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš, te načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i stalna sudska vještakinja Andrea Ledić u ime Ministra unutarnjih poslova doc.dr.sc. Davora Božinovića.

Na Kongresu su održana zanimljiva predavanja o ulozi sudskih vještaka u ZKP-u i ZPP-u, o odnosu vještaka i procjenitelja sa ostalim sudionicima kako u sudskim postupcima, tako i izvan suda.

Strukovne sekcije: građevinsko-arhitektonska, medicinska, ekonomska, agronomska/šumarska, zaštita na radu, zaštita od požara te zaštita okoliša i sekcija za promet, strojarstvo i vozila prezentirali su najaktualnije teme zanimljive i sudskim vještacima i procjeniteljima, no također sucima, odvjetnicima i državnim odvjetnicima.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ predstavio se s tri predavanja. Samostalni vještak za tehnička vještačenja Nenad Papić, dipl. ing. el., prezentirao je temu „Tehničko vještačenje uzroka požara i eksplozija u objektima i postrojenjima“ (autori: Papić, Ferdo Barbarić, dipl.ing.stroj., Renato Pačelat, dipl.ing.kem.) u kojemu je objašnjen način rada vještaka na mjestu događaja te primjer vještačenja požara u skladišnom centru jednog trgovačkog poduzeća.

Vještak za prometna vještačenja Sanja Krajinović, mag.educ.phys., prezentirala je temu „Analiza dinamike naleta tramvaja na pješaka“ (autori: Berislav Barišić-Jaman, mag.ing.mech., Sanja Krajinović) u kojemu je predstavljen način rada sustava kočenja u tramvaju model NT2200 te analiza dinamike prometne nesreće sa učešćem tramvaja i pješakinje u Zagrebu.

Glavni vještak za požare i eksplozije, dr. sc. Ivana Bačić, dipl.ing. prezentirala je temu „Doprinos kemijsko-fizikalnih vještačenja u istraživanju prometnih nesreća“ u kojemu je predstavila načine kemijsko-fizikalne analize tragova automobilske boje, tragova stakla te polimera i guma kod prometnih nesreća i identifikacije vozila.

VI. Kongres bio je zanimljiv i koristan svim vještacima i ostalim sudionicima u pravosuđu te da će predstavljene teme i predavanja biti poticaj za što kvalitetniji budući stručni rad unutar profesija vještaka i procjenitelja.

Priopćenja