Samostalni vještak za biološka vještačnja Igor Obleščuk izabran za co-chair podgrupe „DNA-database & Legislation“ ENFSI DNA Working Group

  • Slika \slike\2022\9\DNA\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djelatnici Službe bioloških i kontaktnih vještačenja sudjelovali su na sastancima CODIS European Users 16th i ENFSI DNA 48th Working Group, koji su održani od 27. do 30. rujna 2022. u Lisabonu, Portugal.

FOTO: ENFSI

Na CODIS European Users sastanku sudjelovao je Igor Obleščuk, samostalni vještak za biološka vještačenja. CODIS (Combined DNA Index System) je sustav kojeg koristi veliki broj država svijeta za pohranu i obradu DNA podataka u svrhu potpore kriminalističkim istraživanjima i kaznenim postupcima te identifikaciji osoba. Godišnji sastanci korisnika iz europskih država uvelike doprinose razmjeni stručnih znanja i iskustava iz ovog područja.

ENFSI DNA Working Group sastanak organiziran je od strane Europske mreže forenzičnih instituta (ENFSI), krovne europske forenzičke institucije, i podijeljen u pet podgrupa iz različitih polja forenzičke biologije. Na sastanku podgrupe „Automation & Lims“ Ivana Boričević, vještak za biološka vještačenja, održala je prezentaciju pod nazivom „Automation of reference sample workflow and troubleshooting“. U prezentaciji je prikazan proces uvođenja automatizirane metode izolacije i analize DNA iz nespornih bioloških uzoraka u biološkom laboratoriju Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Tijekom predavanja posebno su istaknuti načini rješavanja problema koji su se pojavili tijekom validacije postupka automatizacije, a sve u cilju razmjene iskustva sa stručnjacima iz područja forenzične biologije.      

Na ovogodišnjem sastanku održani su i izbori za neka od rukovodećih mjesta unutar ENFSI DNA Working Group. Provedeni su izbori za pozicije: chair i vice-chair ENFSI DNA Working Group, co-chair podgrupe „Automation & Lims“  i co-chair podgrupe „DNA-database & Legislation“, na period od tri godine.

S ponosom ističemo da je Igor Obleščuk, samostalni vještak za biološka vještačenja iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ izabran za co-chair podgrupe „DNA-database & Legislation“. Time je postao i član upravljačkog odbora ENFSI DNA Working Group.

Čestitamo!
 

Stranica