Tri djelatnice Centra „Ivan Vučetić“ pridruženi članovi Američke akademije forenzičnih znanosti

  • Slika /slike/2023/1/2.jpg
  • Slika

Djelatnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ dr.sc. Maja Jelena Čop, Adela Makar i dr.sc. Lucija Barbarić primljene su u Američku akademiju forenzičnih  znanosti  u svojstvu pridruženih članova.

S ponosom ističemo da će na ovogodišnjoj 75. skupštini Akademije, koja se održava  od 13. do 18. veljače 2023. godine u Orlandu (SAD), dr.sc. Maja Jelena Čop (pomoćnica načelnice Centra), Adela Makar (voditeljica Službe bioloških i kontaktnih vještačenja) te dr.sc. Lucija Barbarić (samostalna vještakinja za biološka vještačenja) službeno biti potvrđene kao pridruženi članovi Akademije.

Uz sve zadovoljene uvjete, preporuku djelatnicama dala je načelnica Centra Andrea Ledić, ujedno punopravna članica Akademije. Uz preporuku načelnice Ledić, dr.sc. Maja Jelena Čop preporuku je dobila i od dr.sc. Madeleine Swortwood, voditeljice sekcije „Toksikologija“, dok je Adeli Makar preporuku  dao i prof.dr.sc. Dragan Primorac koji je i sam dugogodišnji član Akademije. Prof.dr.sc. Walther Parson, uvaženi znanstvenik iz područja forenzične genetike te član Njemačke akademije znanosti Leopoldina dao je još  preporuku za dr.sc. Luciju Barbarić (sekcija „Kriminalistika“).
     
Američka akademija za forenzičke znanosti, sa sjedištem u Colorado Springsu (SAD), najprestižnija je multidisciplinarna svjetska organizacija iz područja forenzičnih znanosti s nekoliko tisuća članova koji dolaze iz SAD-a, Kanade te preko 70 pridruženih država svijeta. U radu sudjeluju i djelatnici američke vojske, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, državnih policija, FBI-a, DEA-e, odvjetnici, suci te znanstvenici s vodećih američkih znanstvenih institucija i fakulteta, a svoj rad objedinjuje kroz 11 zasebnih sekcija koje obuhvaćaju područja medicinskih i tehničkih znanosti, kriminalistike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa te niza subspecijalističkih područja.

Centar „Ivan Vučetić“ aktivno se uključio u rad Američke akademije forenzičnih znanosti 2019. godine što potvrđuje i primanje još tri nove djelatnice Centra u ovu prestižnu organizaciju. Isto ocjenjujemo da je od iznimne važnosti, ne samo za Centar, već i za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske općenito.

Čestitamo!
 

Stranica