Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Andrea Ledić gost predavač na 17. konferenciji Vijeća za forenzičnu medicinu Ministarstva pravosuđa Republike Turske

  • Slika \slike\2022\10\AL\slika 1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Vijeća za forenzičnu medicinu Ministarstva pravosuđa Republike Turske od 13. do 16. rujna 2022. godine u Antalyi, Republika Turska, održala se tradicionalna 17. međunarodna konferencija pod nazivom „Nacionalni forenzični dani“.

FOTO: Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Konferencija je okupila više od četiri stotine predstavnika sudaca, državnih odvjetnika, stručnjaka i znanstvenika iz područja forenzične medicine i ostalih forenzičnih znanosti s vodećih turskih institucija i sveučilišta, kao i iz međunarodnih forenzičnih instituta.

Tijekom četiri radna dana obradili su teme vezane uz ulogu forenzičara u postupcima vještačenja koje nalaže sud ili državno odvjetništvo, zatim o borbi protiv krijumčarenja droge, organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma, međunarodne suradnje te primjene novih znanstvenih otkrića u postupcima vještačenja.

Vijeće za forenzičnu medicinu Ministarstva pravosuđa vodeća je forenzična institucija iz područja forenzičkih znanosti u Republici Turskoj te su, kao i Centar „Ivan Vučetić“, punopravni članovi Europske mreže forenzično znanstvenih instituta (ENFSI).

Na poziv predsjednika Vijeća za forenzičnu medicinu Ministarstva pravosuđa Republike Turske dr. Hizira Asliyukseka, načelnica Ledić održala je predavanje naziva „Expertise system in Croatia“ u kojem je sudionicima prezentirala općenito rad Centra „Ivan Vučetić“ uz poseban osvrt na akreditaciju pružatelja forenzičnih usluga, s obzirom na činjenicu da je akreditacija pružatelja forenzičnih usluga važan korak prema sigurnijoj i učinkovitoj razmjeni forenzičnih informacija poglavito u područjima DNA i DKT vještačenja.

Također je ukratko prezentirala  Pravilnik o stalnim sudskim vještacima te uvjete koje pojedinac ili institucija moraju zadovoljiti kako bi pri Županijskom ili Trgovačkom sudu bili registrirani kao sudski vještak ili institucija za provođenje sudskih vještačenja. Dotaknula se i etičkog kodeksa vještaka te je posebno istaknula da je osnovni cilj vještaka promicanje pravde i integriteta. Navela je da se pružene forenzičke usluge moraju temeljiti na znanstvenim načelima te da se moraju provoditi od strane kompetentnog osoblja uz osiguravanje kvalitete pružene usluge.

Na samom kraju izlaganja istaknula je kako Ministarstvo unutarnjih poslova RH kontinuirano ulaže u edukaciju osoblja te nabavlja najsuvremeniju opremu i instrumente, sve kako bi se postigli i održali visoki standardi u području forenzičkih vještačenja, dok je participacijom u ENFSI-u osigurana međunarodna suradnja i razmjena forenzičnih i znanstvenih informacija i iskustava.

Uz načelnicu Ledić na panelu „Expertise system in the world“ predavanja su održali izv. prof. dr. sc. Ali Kocak s John Jay College of Criminal Justice University New York te Zelalem Menistie, zamjenik ravnatelja i načelnik kriminalističke policije Savezne policije Ethiopia.

Kontinuirano aktivno uključivanje Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u ovakva međunarodna događanja uvelike doprinosi razmijeni stručnih znanja i iskustava na svim područjima vještačenja, uz stjecanje novih poznanstava s drugim stručnjacima i znanstvenicima unutar svjetske forenzične scene.

Stranica