Sudjelovanje Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ na međunarodnom znanstvenom skupu TISKARSTVO & DIZAJN 2022

  • Slika \slike\2022\5\ATZ\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, sudjelovali su na međunarodnom znanstvenom skupu „TiSKARSTVO & DIZAJN 2022.“, održanom u Zagrebu, 11. i 12. svibnja 2022. Godine.
 

FOTO: Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Konferencija T&D, organizirana od strane Centra za grafičko inženjerstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u suradnji s Grafičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i drugim partnerima, međunarodni je znanstveni skup za grafičku tehnologiju, multimediju i vizualne komunikacije, dizajn i umjetnost tiska.

Uspjeh ove konferencije, čiji počeci sežu još od 1990. godine, očituje se u sudjelovanju brojnih stručnjaka iz područja grafičkog inženjerstva, dizajna, informatičare, e-izdavače, djelatnike iz tiskarske proizvodnje, multimedijalne kreativce i inovatore u grafičkoj struci, a u novije vrijeme i forenzičara, kao i u stvaranju jedne od vodećih platformi za komunikaciju i objavljivanje radova u grafičkoj struci.

Stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, predvođeni načelnicom Andreom Ledić, na ovogodišnjoj konferenciji predstavili su se s tri predavanja, čime je nastavljena suradnja započeta prije par godina.
 
Načelnica Centra Andrea Ledić održala je predavanje naslova “Digitalno skenirani potpisi vs. Digitalno zabilježeni potpisi“ u kojem je prikazala najnovije trendove u razvoju tehnologija koje se koriste za potpisivanje te najnovije trendove u krivotvorenju potpisa.

Igor Špoljarić, vještak za vještačenja digitalnih zapisa, telefonske i informatičke opreme, održao je predavanje naslova „Forenzika hibernacijske datoteke Windows 10 operativnog sustava“ te prikazao rezultate ispitivanja dobivene korištenjem najsuvremenijih komercijalnih i nekomercijalnih forenzičkih programa u forenzici memorije, kao i važne promjene u dizajnu operacijskih sustava koje utječu na forenziku memorije.

Jasna Galeković, samostalni vještak za rukopise i dokumente, dr. sc. Veronika Marinović, glavni vještak za kemijsko-fizikalna vještačenja i načelnica Centra Andrea Ledić, provele su ispitivanje polimera krivotvorenih isprava individualiziranih laserskom gravurom. Vještakinje Galeković i Marinović održale su predavanje naslova „Identifikacija polimera krivotvorenih isprava“ te prikazale rezultate ispitivanja vjerodostojnosti belgijskih boravišnih dozvola te rezultate identifikacije polimera korištenog za njihovu izradu.    
 

Stranica