TELEFI conference 2 Feb-3 Feb 2021

Slika /slike/2021/2-TELEFI/1.jpg

Prva on-line Konferencija TELEFI projekta (Towards the European Level Exchange of Facial Images) na temu uporabe sustava za prepoznavanje lica u kriminalističkim istraživanjima.

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ sudjelovali su na prvoj virtualnoj konferenciji TELEFI projekta (Towards the European Level Exchange of Facial Images) na temu uporabe sustava za prepoznavanje lica u kriminalističkim istraživanjima, koja se održala 02. i 03.02.2021. godine te je bila vođena iz Tallina, Estonija. Ispred Službe daktiloskopije i identifikacije sudjelovali su vještaci za detekciju i vještačenje papilarnih linija, Mario Mikulić i Vedran Ročić te samostalni vještak za rukopise i dokumente Andrijana Filko ispred Službe kemijsko fizikalnih i toksikoloških vještačenja.
 
Prvu konferenciju TELEFI projekta svečano je otvorila predsjednica Republike Estonije, gđa. Kersti Kaljulaid koja se prigodnim govorom obratila prisutnima.
Tijekom Konferencije, održano je više predavanja i prezentacija na temu uporabe sustava za prepoznavanje lica, njihove uporabe u praksi te zakonske regulative vezane za predmetnu tematiku.
Predstavljane su općenite informacije o TELEFI projektu, dosadašnji rezultati provedbe projekta te je prikazano trenutno stanje uporabe sustava za biometrijsku identifikaciju lica po državama članicama. Evaluacijom rezultata bit će predstavljene smjernice i donijete preporuke vezane za rad u ovom području.
Navedene prezentacije i predavanja predstavljaju novitete u području identifikacije kao i smjernice rada te će isti biti od velike koristi u daljnjem  razvoju novih i poboljšanju postojećih metoda biometrijske identifikacije lica, koja se provodi u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, a koji je određen kao nacionalna točka za područje prepoznavanja lica.
 
poveznice vezane uz sažetak i rezultate TELEFI projekta:
https://www.telefi-project.eu/telefi-project/results
https://www.telefi-project.eu/sites/default/files/TELEFI_LegalAnalysis.pdf
 
poveznica na našu stranicu:
https://forenzika.gov.hr/vijesti/posjet-predstavnika-projekta-towards-the-european-level-exchange-of-facial-images-telefi/1163

Stranica